President Recep Tayyip Erdogan zei maandag dat Israël zichzelf isoleert door de maatregelen die zijn opgelegd rond de Al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem.

 “Het gelijkstellen van moslims aan terroristen die komen bidden is een verduistering van het verstand”, zei Erdogan op een nieuwsconferentie op de luchthaven van Esenboga, na zijn terugkomst van een tweedaags bezoek aan de Golfstaten.

Spanningen

De stappen die het recht ontnemen van moslims om te bidden, verhogen de spanningen nog meer, zei hij. “Israël, met haar minachting van de rechtsstaat, schaadt niet alleen zichzelf, maar ook de gehele regio.”

De reactie van Israëlische premier Benjamin Netanyahu, namelijk dat de autoriteiten bij het gebied rond Al-Aqsa ‘juist’ hebben gehandeld, gaat in tegen de vrijheid van religie en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, aldus Erdogan.

Niet aanvaardbaar

“Er is niets aanvaardbaars aan Netanyahu’s uitspraken”, zei hij. Een golf van woede gaat sinds vorige week door de Westelijke Jordaanoever, sinds Israël de Al-Aqsamoskee sloot, die vereerd wordt door moslims en Joden – die de plaats de Tempelberg noemen – na een dodelijke schietpartij.

Metaaldetectoren

De moskee werd na twee dagen heropend, waarbij Israël metaaldetectoren en camera’s bij de poorten installeerde. Drie Palestijnen werden vrijdag gedood bij protesten tegen de Israëlische maatregelen rond de heilige plaats. Drie Israëli’s werden ook gedood bij een aanval in een nederzetting op de Westoever.

Heilige plaatsen

Israël weigerde de detectors te verwijderen en beweerde dat de beveiligingsmaatregelen vergelijkbaar zijn met procedures die op andere heilige plaatsen over de hele wereld worden genomen.

Jeruzalem is heilig voor moslims, joden en christenen, en de moskee Al-Aqsa is de derde heiligste plaats van de islamitische wereld, na de steden Mekka en Medina.

Anadolu Agency