Foto: Soldaten die mee hebben geholpen aan de mislukte staatsgreep geven zich over aan de Turkse autoriteiten

Het zijn slechte dagen voor de journalistieke integriteit in Nederland. Vandaag publiceerde de NOS-nieuwssite een artikel (zie foto hierboven) over de diplomatieke rel tussen Verenigde Staten en Turkije. Ook de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016, waarbij honderden mensen het leven lieten en duizenden gewond raakten, kwam hier ook aan bod. De poging om een democratisch verkozen regering af te zetten werd in dit artikel weggezet als een ‘revolutie‘.

Het aandeel van de Gülen-beweging in deze coup wordt hier nogmaals ontkent. Het ging in Turkije duidelijk om een staatsgreep, een coup dus en geen revolutie. Daar is de ganse Turkse politiek en bevolking van overtuigd, ook de oppositie. Ook in het westen hebben diverse politici en media dit als dusdanig erkent. Het is erg schandalig dat dit vaak vergeten wordt in onze kwaliteitsmedia.

Deze staatsgreep nu wegzetten als een revolutie is een schande. Twee jaar na de feiten geeft men onze bevolking duidelijk opnieuw een totaal foute perceptie op een geschiedenis van amper twee jaar geleden. Dit is bijzonder gevaarlijk en zeer schadelijk voor het imago van Turkije dat het al moeilijk genoeg heeft door dit foute imago vooral in de strijd tegen de val van de lira.

Op internetfora regent het bakken kritiek op deze manipulatieve berichtgeving. “De ene keer is het een coup en nu een revolutie? Is dit bewust of gewoon slechte journalistiek”, reageert een lezer.

Gisteren twitterde onderzoeksjournalist Arnold Karskens dat het westen was mislukt in haar opzet om een coup te plegen in Turkije en dat het westen nu wel zal lukken om Turkije ‘financieel te wurgen’.

Olie op het vuur gieten

Hierbij gaat hij heel ver en verwijst hij naar eerdere toestanden in Libië waarbij de Libische leider Gaddhafi werd vermoord en roept hij bijna op om hetzelfde te laten gebeuren in Turkije. Dit is ronduit onverantwoordelijk. Hiermee giet hij olie op het vuur.

Onverantwoordelijk bezig

We weten allemaal dat Europa (dus ook het Westen) Turkije nodig heeft en niet in het minst in de aanpak van de vluchtelingen problematiek. Gelukkig begrijpen onze Europese leiders waaronder Angela Merkel dit zeer goed en zijn de diplomatieke onderhandelingen volop aan de gang. Turkije heeft nu vooral rust nodig. Sommige media en journalisten zijn gewoon onverantwoordelijk bezig met hun berichtgeving. We hopen dat het vooralsnog uit onwetendheid, domheid of sensatiezucht is, zo niet gaat het om een doelbewuste gevaarlijke manipulatie.

Open dialoog

Een open dialoog met de Turken is de enige juiste attitude in deze en we hopen snel dat onze diplomaten hierin zullen slagen. En wat Trump doet is zijn verantwoordelijkheid maar in de oplossingen van geopolitieke situaties zal hij zeker niet de geschiedenis in gaan als een behoeder van de vrede.

Twitter