De Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk is overtuigd dat de VS gebaseerde islamitische prediker Fethullah Gülen en de leden van zijn netwerk achter de gefaalde couppoging van 2016 zaten.  

“Twee weken lang heb ik video’s van de gefaalde couppoging bestudeerd. Op het begin was ik niet direct overtuigd dat Gülen en zijn aanhangers de daders waren maar eens ik inzag hoe diep ze waren geïnfiltreerd in het Turkse leger, hoe ze andere soldaten marginaliseerden en hoe ze de couppoging uitvoerden, werd het overduidelijk dat ze effectief wel verantwoordelijk waren voor de couppoging,” zei Pamuk tegen het Japans zakenblad Nikkei Asian Review.

Hoe konden ze infiltreren in het leger?

“Hoe dan ook vroeg ik mezelf het volgende af: Hoe konden ze infiltreren in het leger? Wie heeft hen naar de top geholpen in het leger. Dit is een enorme vertoning van onoprechtheid aangezien de Gülenbeweging aan de macht is geraakt door de huidig regerende AK-Partij, die nu iedereen ervan beschuldigt banden te hebben met de Gülenisten,” voegde hij toe.

“Het opsluiten van journalisten, inclusief diegenen die boeken schrijven tegen Gülen, is nog het meest hypocriete en onethische van al,” zei Pamuk.

Een gelimiteerde electorale democratie

“Voor mij begon het allemaal bij de uitroeping van de noodtoestand en het ontslag van twee constitutionele rechters. Als je zelfs de hoogste rechtbank schaakmat kan zetten, dan kan je alles. Vandaag is er een samenwerking tussen extreemrechts en de politieke islam. Nu dat extreemrechts aan de macht is, proberen ze de rechtsstaat en het Grondwettelijk Hof achterwege te laten. We hebben geen zuivere democratie meer in Turkije. We hebben een gelimiteerde electorale democratie. Er is geen democratie zonder vrijheid van meningsuiting en jammer genoeg is deze zeer beperkt in Turkije,” voegde hij toe.

Wanneer hem werd gevraagd wat de huidige stand van zaken is in Turkije, zei hij dat “secularisme terrein verliest en de democratie nog meer,” vergeleken met de eerste jaren waarin de AKP aan de macht was.

Hurriyet

Het volledig artikel kan je hier lezen.