Tienduizenden Syrische vluchtelingen, die tijdens de burgeroorlog in Syrië naar Turkije vluchtten, keren tijdelijk terug naar hun thuisland om daar het Offerfeest te gaan vieren. Dat zeiden de Turkse instanties op 28 augustus.

Bijna drie miljoen Syriërs vluchtten, sinds de burgeroorlog in Syrië uitbrak in 2011, naar Turkije. De meerderheid daarvan verblijven ondertussen in de grotere steden van Turkije en niet zo zeer meer in tentenkampen.

De autoriteiten van Turkije richtten ter gelegenheid van de grote tijdelijke uitstroom van Syriërs een systeem in waarbij Syriërs vlot naar hun thuisland kunnen terugkeren voor het heilige feest, maar daarna ook weer zonder grote administratieve problemen terug kunnen keren naar Turkije.

Na hun details te hebben ingevuld op een speciaal ingerichte website, kunnen zij het land verlaten via de Öncüpınar grenspost tot 30 augustus. Terugkeren kan men tot en met 15 oktober.

Meer dan 40.000 Syriërs verlieten reeds het land

Een Turkse lokale autoriteit, die niet bij naam genoemd wilde worden, liet weten dat volgens voorlopige tellingen een 40.00-tal Syriërs de grens zijn overgegaan. Per dag verlaten zo een 4.000 Syriërs het land.

Sommigen van hen gebruiken paraplu’s om zich te beschermen tegen de brandende namiddagzon. Her en der ziet men kinderen slapen in de schaduw van allerlei matten en ander materialen, terwijl de administratie van de oversteek door hun ouders of verantwoordelijken wordt in orde gebracht.

Het oversteken van de grens is mogelijk sinds 15 augustus, dat zegt het gouverneursbureau van Kilis. Turkije viert het Offerfeest op 1 september.

De meeste Syriërs keerden terug naar dorpen zoals Al-Bab en Jarabulus, die eerder dit jaar werden vrijgemaakt ten gevolge van de Eufraat Schild operatie, waarbij meer dan 2000 vierkante kilometer van het IS territorium werd veroverd door de Turken, in samenwerking met het Vrije Syrische Leger.

Turkse media rapporteren dat het leven in de grensdorpen stilletjes aan weer begint te normaliseren. Scholen en andere openbaren diensten nemen steeds vaker hun normale takenpakketten weer op.

Het Offerfeest

Het Offerfeest is een feestdag die doorheen heel de islamitische wereld wordt gevierd.

Het verhaal van een offer gebracht door Abraham is bekend in de drie religies die op Abraham teruggaan: islam, jodendom en christendom.

Hurriyet