Sinds hij aan de macht kwam, is Kadyrov in zijn door oorlog geteisterde regio van rebellenstrijder tot Poetins geduchte handhaver geworden.

Een nieuw onderzoek heeft maandag uitgewezen dat leden van een spionagenetwerk die vorige maand gevangen zijn gezet, van plan waren een Tsjetsjeense dissident in Turkije te vermoorden op bevel van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov.

Vóór de ontmaskering van het spionagenetwerk, bestaande uit vier Russen, een Oekraïner en een Oezbeek, planden de spionnen een moordcomplot tegen een in Turkije wonende Tsjetsjeense dissident met de naam “Abdulhakim”, die in Syrië in de oppositie tegen het regime van Bashar Assad heeft gevochten.

Volgens informatie die de Turkse nationale inlichtingendienst (MIT) heeft verkregen, nam de leider van het clandestiene netwerk, Bislan Rasaev, bevelen aan van Kazbek Dukuzov en Adam Delimkhanov, een afgevaardigde van de Doema en neef van de Tsjetsjeense leider Kadyrov, die ook door Interpol wordt gezocht.

Dukuzov heeft ook de opdracht gegeven voor vier moorden op dissidente Tsjetsjenen in Europa sinds 2004.

MIT onthulde ook dat Rasaev van plan was wapens mee te nemen voor de moord op Abdula Abdulaev, codenaam “Ebubekir”, een smokkelaar en lid van de terroristische organisatie Daesh.

Bij invallen in de woningen van de verdachten werden wapens met lasers en geluiddempers gevonden.

Op 21 oktober meldde de staatszender TRT News dat zes verdachten waren opgesloten in afwachting van hun proces over een vermeend complot tegen Tsjetsjeense dissidenten in Turkije.

De verdachten werden vastgehouden op beschuldiging van “politieke en militaire spionage,” en hadden “gewapende actie en spionage” tegen Tsjetsjeense oppositieleden voorbereid, zo werd toegevoegd.

Volgens het rapport werden zij aanvankelijk op 8 oktober aangehouden in de mediterrane provincie Antalya in het kader van een onderzoek dat werd geleid door aanklagers in Istanbul. Ze worden vastgehouden in de Maltepe gevangenis in Istanbul.

Op de beschuldiging van spionage staat een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar.

Veel dissidenten uit het Midden-Oosten en Centraal-Azië hebben zich in Turkije gevestigd en zijn af en toe doelwit.

Bron: Sabah