Een zicht op het graf, in Edirne, in het noordwesten van Turkije

Een echt graf, compleet met grafsteen, is niet iets wat je midden op een drukke weg tegenkomt.

In de noordwestelijke Turkse provincie Edirne is het een symbool van eerbied en ook een manier om voorbijrazende auto’s af te remmen, tot ergernis van de plaatselijke bevolking.

Voor velen is het graf niet echt een begraafplaats, hoewel het de naam draagt van “Çukalcı Hacı Ahmet Bey”, de man die een nabijgelegen moskee bouwde, die na verloop van tijd bouwvallig werd en instortte.

Zijn graf bevond zich op de binnenplaats van de moskee, maar toen de overblijfselen van de moskee werden verwijderd, besloten de plaatselijke bewoners de man, waarvan wordt aangenomen dat hij in de 16e eeuw leefde, eer te bewijzen en bouwden een nieuw graf voor hem.

İrfan Deniz, mukhtar van de Nişancıpaşa buurt waar het graf zich bevindt, zei dat ze een oude grafsteen vonden terwijl het puin werd verwijderd, en ontdekten dat het de beschermheer van de moskee was.

Ze wezen vervolgens een plaats toe op de lege kavel naast de ingestorte moskee. Toen de verstedelijking snel toesloeg, werd het graf omringd door nieuwe gebouwen, en uiteindelijk door een straat.

De plaatselijke bevolking besloot eerst om het graf te verwijderen, maar toen het verkeer op dit kruispunt van drie drukke straten toenam, vonden ze het goed om het graf te laten waar het is.

“Kinderen speelden hier terwijl auto’s hard door de straat reden. Dus dachten we dat het beter zou zijn als het blijft waar het is,” vertelde Deniz Anadolu Agency (AA) op maandag.

Hoewel sommige inwoners zich ervan bewust zijn dat het geen echt graf is, betuigen anderen die niet bekend zijn met de geschiedenis ervan nog steeds hun respect aan “Çukalcı Hacı Ahmet Bey”, biddend bij zijn “graf”, planten en besproeien het graf met bloemen.

Bron: Sabah