Najla El-Mangoush

Libiës eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken is onder druk komen te staan om af te treden en is zeven weken na haar aanstelling bekritiseerd, nadat ze Turkse troepen en huurlingen had opgeroepen het land te verlaten.

Najla El-Mangoush, advocate en mensenrechtenactiviste, werd door Abdelhamid Dbeibah, de interim-premier van het land, tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd nadat hij was teruggekomen op zijn belofte om 30% van de ministersposten aan vrouwen toe te wijzen.

Mangoush, een advocaat uit Benghazi in het oosten, probeert haar weg te vinden in een reeks externe actoren in Libië.

Los daarvan bekritiseerde Sadiq al-Gharyani, een geestelijke die in Turkije woont, Mangoush op zijn tv-kanaal Al-Tanasuh, waarbij hij haar omschreef als “gemeen, verachtelijk, en dienstbaar aan het zionistische project”.

Waarnemers zeiden dat het tegen Mangoush gerichte venijn haar in een moeilijke positie bracht en het “onvermogen aantoonde” van sommige Libische mannen om vrouwen een plaats te geven in de Libische politiek.

Aanhanger Khalifa Haftar

Krijgsheer Khalifa Haftar: De Turken zijn één van de belangrijkste doelwitten

Sommige tegenstanders van Mangoush beweren dat zij een aanhanger is van commandant Khalifa Haftar en zijn in het oosten gebaseerde Libische Nationale Leger (LNA), dat nog steeds aan de macht is, bijna een jaar nadat het 14 maanden durende offensief om de hoofdstad Tripoli in te nemen, ineenstortte.

De tegenstanders van Mangoush zeggen dat haar oproep aan Turkije om te vertrekken niet gepaard is gegaan met kritiek op de aanwezigheid van Russische huurlingen van de Wagner-groep, die banden heeft met Haftar.

De Amerikaanse ambassadeur in Libië, Richard Norland, verdedigde Mangoush en zei dat de kritiek moet stoppen.

“Wij staan volledig achter de ondubbelzinnige oproep van minister van Buitenlandse Zaken Mangoush om de buitenlandse troepen te verlaten in het belang van de Libische soevereiniteit en stabiliteit,” zei hij.

Uitnodiging van regering

Turkije beweert dat zijn aanwezigheid in Libië niet kan worden vergeleken met die van Russische huurlingen, aangezien zijn troepen in Libië zijn op uitnodiging van de Libische regering.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, die vorige week Tripoli bezocht, bekritiseerde degenen die suggereren dat de Turkse aanwezigheid in Libië gelijk is aan die van onwettige groepen.

Maar recente resoluties van de VN-Veiligheidsraad hebben alle buitenlandse huurlingen en troepen opgeroepen het land te verlaten, net als een vredesakkoord dat vorig jaar door beide partijen werd ondertekend.

De bestorming van het hotel in Tripoli leidde tot oproepen om de zetel van de regering te verplaatsen naar de kuststad Sirte.

De ambassadeurs in Libië van Frankrijk, de VS, het VK, Duitsland en Italië hebben vorige week een verklaring afgelegd waarin zij alle partijen, inclusief de regering, opriepen zich te houden aan het tijdschema voor de verkiezingen van 24 december.

De verklaring werd door het parlement veroordeeld als een ongerechtvaardigde inmenging in de interne aangelegenheden van Libië.

De vijf ambassades benadrukten dat het van belang is de nodige politieke en veiligheidsmaatregelen te treffen voor de verkiezingen, samen met “de technische en logistieke voorbereidingen”, die zij van cruciaal belang achten.

Bron: Hürriyet