De Panamese autoriteiten hebben een container in beslag genomen waarin 616 pakken cocaïne waren verstopt die op weg waren van Ecuador naar een haven in de zuidelijke Mersin-provincie van Turkije, zo heeft de nationale luchtvaartdienst van het Midden-Amerikaanse land (SENAN) donderdag bekendgemaakt.

De cocaïne was verborgen in kisten bananen, aldus de SENAN.

De illegale lading werd woensdagavond ontdekt, vertelde SENAN-commissaris Edson Castillo aan de Spaanse nieuwszender EFE, als gevolg van “vervolg- en inlichtingenwerk”.

De pakken cocaïne waren apart geplaatst, “goed verpakt in kisten bananen”, vertelde de Panamese officier van justitie voor drugszaken, Ricardo de la Torre, aan EFE.

In juni vorig jaar hadden de Colombiaanse autoriteiten in de zeehavenstad Buenaventura 4,9 ton cocaïne in beslag genomen, die opnieuw bestemd was voor Turkije. De drugs die bij de politieoperatie in beslag werden genomen, hadden volgens de Colombiaanse minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo een waarde van zo’n 265 miljoen dollar.

De Turkse maffiabaas Sedat Peker, die vorig jaar het land verliet om aan arrestatie te ontkomen, insinueerde dat de regeringsgetrouwe kliek van Pelicanisten en voormalig minister Mehmet Ağar betrokken waren bij de smokkel van de in Colombia in beslag genomen drugs.

In een video die hij eerder deze week publiceerde, zei Peker: “Het hoofd van onze diepe staat, de heer Mehmet Ağar, weet blijkbaar niet waar hij de narcoticapolitie naartoe moet sturen,” verwijzend naar een inval die eerder in zijn eigendom werd gedaan.

Turkse maffiabaas Sedat Peker: “Er komen veranderingen in Turkije”

“De Pelicanisten – zij weten wat ze doen, zij doen de coördinatie voor dit alles via televisie-uitzendingen.”

“Ik zal je vertellen waar de 5-10 ton drugs daadwerkelijk worden vastgehouden,” zei Peker. “Iedereen weet waar de drugs zijn. Het belangrijkste is om ze in beslag te gaan nemen.”

“Vier ton 900 kilo cocaïne – geen enkele operatie in Turkije voor de ontvangende kant. Niet op één persoon,” zei Peker.

Er is geen openbaar onderzoek gedaan naar de verijdelde drugstransport in het land.

De groep die Pelicanisten wordt genoemd, genoemd naar de thriller de Pelican Brief uit 1992, is een netwerk van mediapersoonlijkheden die zich vooral richten op het belasteren van tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

De geheimzinnige groep zou worden geleid door Erdoğans schoonzoon en voormalig minister van Financiën Berat Albayrak en diens broer Serhat Albayrak, die aan het hoofd staat van Turkuvaz Media Group, een van de grootste mediaconglomeraten van het land.

Bron: Hürriyet