İYİ (Goede) Partij leider Meral Akşener

İYİ (Goede) Partij leider Meral Akşener zei op 9 mei dat ze geen voorstander is van een derde alliantie tussen de politieke partijen in Turkije, maar gelooft dat de Republikeinse Volkspartij (CHP), de Toekomst Partij (Gelecek Partisi), de Partij voor Democratie en Vooruitgang (DEVA), de Democratische Partij, de Gelukzaligheid Partij (Saadet Partisi) en de İYİ Partij deel uitmaken van “hetzelfde systeem”.

Ze verwelkomde echter niet de Democratische Volkspartij (HDP) in deze alliantie. “Wat we moeten doen voor onze kiezers is deze integriteit blijven vergroten. Ik vind een derde alliantie niet juist. De partijen DEVA en Toekomst zijn ook opgericht. Ik aarzel om namens hen te spreken.

Ik geloof dat het goed zou zijn voor zowel de Toekomst Partij en DEVA, de Democratische Partij, de İYİ Partij, de Saadet Partisi en de CHP om samen in een systeem te zitten,” zei ze terwijl ze sprak met de media.

Akşener benadrukte dat ze wil dat de ‘Alliantie van de Natie’ (Turks: Millet İttifakı) zich uitbreidt, maar ze verwelkomde de HDP niet om er deel van uit te maken voor de komende verkiezingen.

“Ik ben van mening dat de HDP apart aan [de verkiezingen] moet deelnemen; dit is mijn persoonlijke mening,” voegde Akşener eraan toe.

Parlementaire democratie

“Totdat we overgaan naar de parlementaire democratie, moeten we onze verschillen behouden en onze gewone mensen naar voren brengen en integriteit vaststellen,” verklaarde ze.

De politica merkte op dat zij van mening is dat het gunstig zou zijn dat de oppositiealliantie met een gezamenlijke kandidaat aan de presidentsverkiezingen deelneemt.

Akşener zei dat ze alle inspanningen om het parlementaire systeem in Turkije opnieuw in te voeren, niet zou belemmeren.

Bron: Hürriyet