Minister van Buitenlandse Zaken Çavusoglu

Minister van Buitenlandse Zaken Çavusoglu sprak met Anadolu Agency (AA) over de Turkije-EU betrekkingen en over de huidige agenda van het land. Çavusoglu verklaarde dat Turkije geen gespannen relatie met een land of instelling wou, maar dat het altijd zijn ideeën openlijk zou uitten in reactie op onrechtvaardige problemen.

Hij gaf aan dat de aanpak van de Europese Unie was veranderd omwille van de angst om Turkije te verliezen, maar dat Turkije nog steeds teleurgesteld was in de unie die resulteerde in een vertrouwenscrisis, als gevolg van de dubbele standaarden van de EU en haar arrogante benadering.

De minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat als de EU de gesprekken over de visumliberalisering blijft koppelen aan terreur gerelateerde zaken, de spanningen zouden blijven duren. De bilaterale betrekkingen kunnen weer op gang komen als de EU stopt met zijn opleggingen.

Mislukte 15 juli poging

Tevens herinnerde hij ook dat de EU nog aan de verplichtingen van de vluchtelingendeal van 18 maart moet voldoen. Alleen een teleurstellend bedrag van 700 miljoen dollar is verzonden als hulp, terwijl er nog een betaling van 3 miljard dollar voor 2016 werd verwacht.

“De Turken hebben hun vertrouwen in het proces van het EU-lidmaatschap, zeker na de hypocriete houding van de EU ten aanzien van de mislukte 15 juli poging tot staatsgreep volledig verloren. De EU-leiders hebben het anti-Turkije sentiment en islamofobie niet kunnen voorkomen in hun eigen land. EU-burgers schuiven de schuld door naar de politici en de politici op hun beurt naar de media.

In geval van het EU-lidmaatschap van Turkije, moet iedereen zich houden aan de ondertekende documenten en als de EU heeft besloten dat ze niet verder willen gaan, moeten ze dat openlijk zeggen. Ze verspillen onze tijd. Langs één kant willen ze niet dat we bij andere organisaties deelnemen, maar we mogen ook geen lid zijn van de EU. Turkije is geen wanhopig land”, zei de minister van Buitenlandse Zaken.

05/01/2017