Turkije begint het gebruik van de İncirlik militaire basis in vraag te stellen. De militaire basis is opgezet en in gebruik genomen door de militaire strijdkrachten van de VS, samen met de coalitiekrachten, in de strijd tegen IS. De opmerking hiertoe werd gedaan door de minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, nadat hij heeft vastgesteld dat de militaire basis stil zit in het offensief in al-Bab, waar Turkije de strijd tegen IS op de grond verder zet.

“Onze mensen vragen zichzelf af, waarvoor gebruiken de coalitietroepen de İncirlik basis als zij geen luchtsteun verschaffen aan de Turkse troepen op de grond in de strijd tegen IS. Wij hebben het gebruik van militaire jets toegelaten aan alle landen van de coalitie, tot nog toe maken zij hier geen gebruik van. Welke meerwaarde bieden zij, wanneer zij geen luchtsteun bieden in de strijd tegen IS.“ De coalitietroepen gebruiken de basis in de strijd tegen IS sinds juli 2015.

“Crisis in het vertrouwen”

“De VS is een belangrijke bondgenoot voor ons. Wij werken samen met hun op vele gebieden. Momenteel is er echter een crisis in het vertrouwen dat wij hebben in deze bondgenoot,” vertelde Çavuşoğlu. De crisis in het vertrouwen vindt haar oorzaak in verschillende zaken, voornamelijk in het falen van het naleven van gemaakte beloftes.

Zo is er de belofte van de terugtrekking van de YPG-troepen nabij Manbij, ten oosten van de Eufraat en de belofte om de Syrische Koerden niet meer te bewapenen. Deze beloftes zijn tot vandaag nog niet nagekomen.

“Door wapens aan de YPG te geven, heeft de VS gekozen een terreurorganisatie als bondgenoot te nemen. Later hebben die wapens hun weg gevonden naar de PKK,” verklaarde Çavuşoğlu. Obama sprak zich uit over de kwestie en erkende dat de afspraken niet nagekomen waren. “Er zal hieraan gewerkt worden,” verklaarde hij via een delegatie die gestuurd werd naar Turkije.

“De uitlevering van Gülen”

“Turkije is ook ontzet over de vertraging in de uitlevering van Gülen, het brein achter de gefaalde coup van 15 juli 2016 in Turkije. Gülen is nog altijd in staat om boodschappen door te geven aan zijn volgelingen via de FËTO terreurorganisatie,” aldus Çavuşoğlu.

Hij herinnerde iedereen dat FËTO werd toegevoegd aan de lijst van terreurorganisaties en dat die bestreden moeten worden. “Deze terreurleider kan ongestoord Turkije bedreigen, instructies geven en boodschappen vanuit de VS rondsturen. Wij hebben tot nu toe geen steun gezien van de ‘Obama administratie’. Zij zeggen ons positieve pro-Amerikaanse boodschappen te verspreiden in Turkije, maar wat moeten wij hierover zeggen? Wij zijn en blijven bondgenootschappen van NATO en de VS, maar er moet verandering komen, die zal weldra ook gebeuren,” vertelde Çavuşoğlu doelend op de overname van het presidentschap door Donald Trump.

“Donald Trump”

Er wordt van de Turkse kant verwacht, dat de volgende president van de VS, Donald Trump, een einde zal brengen aan de slechtere relaties die heersten onder de ‘Obama administratie’.

“Wij hebben een beschadigde relatie met de VS, maar wij denken dat dit niet voor lang zal zijn. Ik denk dat de spanningen weldra weggewerkt zullen worden”, verklaarde de vice-premier Numan Kurtulmuş vandaag in de pers.

Hurriyet