De premier Haidar al-Abadi

De premier Haidar al-Abadi zal niet dulden dat de PKK zijn land gebruikt om Turkije aan te vallen. “Wij kunnen het niet accepteren dat de PKK, Turkije aanvalt vanuit ons land. Onze Grondwet laat zoiets niet toe,” vertelde hij in een persverklaring.

Voorafgaand aan het komend bezoek van de Turkse premier Binali Yıldırım, verklaarde Haidar al-Abadi: “Wij willen onze diplomatische en economische relaties uitbouwen met Turkije. Wij willen samenwerken met de Turkse regering op het gebeid van veiligheid en economie. Turkije is begonnen met een offensief tegen IS en wijzelf ook. Het leger van Irak is vooruitgang aan het boeken. Het is van uiterste noodzaak dat wij inlichtingen delen met andere landen.”

“diplomatische bevriezingen”

De Turkse premier Binali Yıldırım heeft een bezoek aan Irak gepland later deze week. Het bezoek is een indicatie, dat het einde in zicht is van de diplomatische bevriezingen tussen Turkije en Irak. Deze bevriezingen begonnen toen Turkije verzocht werd haar troepen te verwijderen van Bashiqa, nabij Mosul. Een militaire basis werd daar opgezet in de strijd tegen Daesh.

De voorbije maanden was de aanwezigheid van de Turkse troepen in het noorden van Irak, een doorn in het oog voor de diplomatieke relaties tussen beide landen. Leden van het Irakese parlement opperden dat de troepen onmiddellijk terug moesten trekken. De relaties tussen beide landen zijn terug opgenomen en er wordt aan vooruitgang gewerkt.

President Recep Tayyip Erdoğan had een telefonisch onderhoud gehad met al-Abadi, waarin hij het bezoek van de eerste minister Yıldırım had aangekondigd.

Sabah, Hurriyet