Een Irakese migrant die samen met 45 anderen werd gered op de Egeïsche Zee, zei dat Griekse marineofficieren “hen probeerden te doden”.

De Turkse kustwacht redde de migranten voor de kust van het Kusadasi-district in de provincie Aydin. De reddingsdiensten spoedden zich ter plekke nadat ze een opriep kregen over een overvolle vluchtelingenboot die aan het zinken was.

De Irakese Mohammed Fadil, die zijn 4-jarig dochtertje verloor tijdens de boottocht, zei dat Griekse marineofficieren verantwoordelijk waren voor de dood van zijn kind.

“Een boot van de Griekse kustwacht hield ons tegen op open zee. Er waren sterke golven. We dachten dat ze ons kwamen redden. Ze zeiden dat we onze motor moesten uitzetten. Vervolgens bonden ze hun boot vast aan de onze om dan cirkels met ons te draaien,” zei Fadil tegen de pers in het staatsziekenhuis van Kusadasi.

“Het was zo onmenselijk. Ze probeerden ons te doden,” voegde hij toe.

Fadil zei dat ze genadeloos voor dood werden achtergelaten totdat de Turkse kustwacht hen kwam redden. De rouwende vader zei dat hij maar 2 van zijn 3 kinderen heeft kunnen redden.

Volgens de Griekse overheden kwamen er in 2018 ongeveer 14.000 illegale migranten naar Griekenland.

Turkije is de belangrijkste route voor vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 is de situatie verergerd.

Anadolu

O.A.