Bilun Alpan, het laatste overlevende lid van de Ottomaanse dynastie die in 1924 werd verbannen, stierf op 101-jarige leeftijd in een ziekenhuis van de Libanese hoofdstad Beiroet.

Het ziekenhuis liet weten dat Alpan, de kleindochter van Sultan Abdülmecid I, donderdagochtend een natuurlijke dood stierf. De familie Osmanoğlu heeft vrijdag na het middaggebed een mawlid gehouden voor Alpan. De religieuze ceremonie werd bijgewoond door de kleinzoon van Abdülhamid II, Shahzade Harun Osmanoğlu.

Sultan Abdülmecid I (regeerperiode 1839 – 1861)

In 2017 maakte TRT een documentaire over Alpan’s leven, familie en de ballingschap van de Ottomaanse dynastie. De documentaire kreeg de titel: ‘Bilun: Sürgününün Son Tanığı” of “De laatste getuige van de ballingschap”.

Alpan was slechts zes jaar oud toen de Turkse regering een wet uitvaardigde waardoor alle leden van de Ottomaanse dynastie werden verbannen. Ze ging eerst naar Frankrijk en Jeruzalem, voordat ze zich uiteindelijk vestigde in Beiroet. Ze woonde er al sinds 1929.

De leden van de Ottomaanse dynastie werden in 1924 verbannen. De vrouwelijke leden van de familie mochten in 1952 terugkeren naar Turks grondgebied. De mannelijke leden pas veel later in 1974. Bilun Alpan keerde in 1989 terug naar Turkije, maar kon daar niet vinden wat ze zocht.

O.A.

Sabah