Internationale studenten van over de hele wereld kunnen vanaf dinsdag 15 januari tot zondag 20 februari, een aanvraag indienen voor een Turkse studiebeurs. De beurzen worden jaarlijks toegekend.

Volgens de Turkse Vereniging voor Internationale Gemeenschappen (YTB) kunnen buitenlandse studenten zich online aanmelden. Door internationale mogelijkheden en gedegen ervaring op het gebied van onderwijs, kent Turkije elk jaar beurzen toe aan internationale studenten.

De Turkse studiebeurzen die worden uitgereikt aan de meest gekwalificeerde studenten, worden gefinancierd door de Turkse overheid. Ze moeten de samenwerking tussen landen versterken en het wederzijdse begrip tussen mensen bevorderen.

De aanvragen kunnen alleen worden ingediend via “www.turkiyeburslari.gov.tr“. Internationale kandidaten dienen hun vereiste informatie of documenten in te dienen via het aanmeldingssysteem op deze website.

De aanvraag is gratis. Aanvragen die per post, koerier of met de hand worden ingediend, worden niet geaccepteerd. De studenten zullen de status van hun aanvragen kunnen raadplegen op de website. Kandidaten die hun bachelor-, postgraduaat of doctoraatsopleiding willen voortzetten aan Turkse universiteiten komen in aanmerking voor dit programma.

Internationale studenten kozen voor Turkije in 2018

Meer dan 135.000 studenten hebben zich in 2018 aangemeld voor het Turks beursprogramma. Momenteel zijn er in totaal zo’n 17.500 studenten uit 160 verschillende landen die van dit programma genieten. Turkije lanceerde dit programma in 1992 en YTB coördineert het sinds 2012.

Turkije kent jaarlijks zo’n 7000 beurzen toe. Na de aanvraagprocedure worden de studenten uitgenodigd voor een gesprek. Dit gebeurt op bijna 100 locaties wereldwijd. De interviews worden afgenomen door academici en YTB-experts.

Geslaagde kandidaten gaan vervolgens naar Turkije en volgen in hun eerste jaar Turkse lessen. Vervolgens worden ze ingeschreven aan een universiteit.

De studiebeurs omvat accommodatie, voedsel, maandelijks zakgeld, maar ook verzekeringen en vluchten naar Turkije en terug naar huis.

Anadolu

O.A.