Devlet Bahçeli (MHP-leider)

Kritiek van MHP-leider op oprichting nieuwe politieke partijen

Devlet Bahçeli, de leider van de Nationalistische Beweging (MHP), heeft eerder deze week zware kritiek geuit op de oprichting van een nieuwe politieke partij. Hij omschreef het als een “samenzwering”.

“Er is geen vacuüm in de politiek, en dus is daar geen reden voor. De vraag naar nieuwe politieke partijen is eerder een goedkoop afleidingsmanoeuvre van diegenen die het complot smeden dan een politieke en maatschappelijke noodzaak,” aldus Bahçeli.

“Diegenen die de tendensen uit de wereldpolitiek op ons land willen toepassen, zitten op een doodlopend spoor en zullen geen voet aan de grond krijgen in Turkije.”

De MHP-leider deed die uitspraken nadat ex-minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoğlu op 13 december de oprichting van een nieuwe politieke partij aankondigde: de Toekomstpartij.

Op 13 september nam Davutoğlu ontslag uit de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Hij en drie andere dissidenten van de partij kregen een disciplinaire sanctie.

Het is bekend dat, naast Davutoğlu, ook ex-vice-premier Ali Babacan overweegt om een eigen partij op te richten.

Ali Babacan

Dat maakte hij bekend op 26 november in een televisie-interview. Toen zei hij dat hij, samen met een paar andere voormalige AKP-leden, de oprichting van een nieuwe partij voorbereidde, die eind december operationeel zou moeten zijn. Op 8 juli kondigde hij zijn ontslag uit de AKP aan, omwille van “meningsverschillen”.

Ook hekelde Bahçeli de figuur van Meral Akşener, een voormalig prominent lid van de MHP, die nu de partij İYİ (Goed) heeft opgericht. Akşener had gesuggereerd om een aantal partijleden over te plaatsen naar de nieuw gevormde partijen, in aanloop naar de volgende verkiezingen.

Meral Akşener

“De transferperiode voor partijleden is nog maar eens begonnen. Deze situatie is een belediging en geeft blijk van een gebrek aan respect voor onze gewaardeerde vrienden parlementsleden, van welke partij of strekking ze ook zijn,” aldus Bahçeli.

“Kandidaten zijn geen bezittingen die gekocht en verkocht kunnen worden.”

Akşener richtte, samen met andere dissidenten van de MHP, de partij İYİ op. Ze kwamen op bij de parlements- en presidentsverkiezingen van 2018, in een alliantie met de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij) en de Gelukspartij.

Vóór de verkiezingen kwamen 15 CHP-parlementsleden tijdelijk over naar de İYİ, om de partij te helpen om een 20 man sterke parlementaire fractie te vormen. Dat is de grondwettelijke vereiste om aan de verkiezingen te mogen deelnemen.

De AKP en MHP, van hun kant, vormden de Volksalliantie in de aanloop naar de verkiezingen van 24 juni 2018. Eerder hadden zij de krachten gebundeld in een referendum in 2017, om naar een presidentieel systeem over te gaan. De alliantie bleef behouden voor de lokale verkiezingen van 31 maart dit jaar.

Bron: Hürriyet

S.V.R.