De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu en de toenmalige EU-buitenlandchef Federica Mogherini

EU moet meer geld vrijmaken voor Syrische vluchtelingen

De 6 miljard euro die de Europese Unie heeft uitgetrokken voor de financiering van Syrische vluchtelingen in Turkije, is volgens de Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken niet genoeg. Faruk Kaymakçı zei zaterdag ook dat de geldstroom dringend moet worden versneld.

De EU heeft in de afgelopen jaren middelen ter beschikking gesteld om Turkije te helpen met de opvang van 4 miljoen Syrische vluchtelingen. Turkije heeft er op zijn beurt mee ingestemd om verdere immigratie naar Europa een halt toe te roepen.

“De geldstroom moet worden versneld en de financiering moet omhoog”, haalde Kaymakçı aan.

“Zolang de crisis voortduurt, moeten we samenwerken. 6 miljard euro zal het probleem niet oplossen wanneer het allemaal wordt uitgegeven,” zei Kaymakçı tegen de pers in Istanbul.

De EU die de financiering in 2015 heeft opgezet, zegt dat er meer dan 5,6 miljard euro werd toegewezen. 3,5 miljard euro daarvan werd gecontracteerd en 2,4 miljard euro werd uitbetaald. Kaymakçı zei dat de opvang van de vluchtelingen al zo’n 40 miljard dollar (ruim 36 miljard euro) heeft gekost.

Overeenkomst

Ankara en Brussel ondertekenden in 2016 een overeenkomst om een einde te maken aan de vluchtelingenstroom naar Europese landen. De EU beloofde 6 miljard euro aan financiële hulp, die aanvankelijk in twee fasen zou worden toegekend. De Turkse regering zou dit geld dan gebruiken voor de financiering van projecten voor Syrische vluchtelingen.

In het kader van de overeenkomst werd ook een vermindering van de visumbeperkingen voor Turkse burgers beloofd, alsook een heronderhandeling over de Turkse douane-unie met de EU.

In ruil voor deze beloften nam Turkije de verantwoordelijkheid om illegale migratie via de Egeïsche Zee te ontmoedigen door strengere maatregelen te nemen tegen mensensmokkelaars en door de omstandigheden van de Syriërs in Turkije te verbeteren.

Het eerste deel van de financiering werd verstrekt maar de EU slaagde er niet in om het resterende bedrag te transfereren. Ook de onderhandelingen over de modernisering van de douane-unie zijn nog niet van start gegaan.

Een van de belangrijkste punten van de overeenkomst, de visumliberalisering voor Turkse burgers die in juni 2016 voltooid had moeten zijn, is ook nog steeds niet gerealiseerd.

Sabah
O.A.