Turkije klaar om te reageren op Amerikaanse sancties

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Turkije klaarstaat om gepast te reageren op eventuele Amerikaanse sancties.

“Als er sancties worden opgelegd, zal Turkije moeten reageren. Wij proberen deze problemen op te lossen zonder sancties en door middel van dialoog en wederzijds begrip,” zei Mevlüt Çavuşoğlu tijdens de 19de editie van het Doha-forum in de hoofdstad van Qatar.

Çavuşoğlu die kort sprak over de Amerikaanse resolutie betreffende de gebeurtenissen van 1915, herhaalde dat politici met een beperkte historische kennis niet moeten oordelen over de geschiedenis.

“De Armeense lobby en de onvrede over de Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië, hebben ervoor gezorgd de Amerikaanse Senaat de resolutie heeft aangenomen,” haalde hij aan.

De Amerikaanse Senaat heeft op 12 december een resolutie goedgekeurd die de gebeurtenissen van 1915 erkent als genocide.

Turkije verweert zich tegen de stempel “genocide” en beschrijft de gebeurtenissen als een tragedie voor beide kampen. De Turken zeggen dat de dood van Armenen in 1915 te wijten is aan de Russische inval en de opstanden tegen het Ottomaanse rijk die daarmee gepaard gingen. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs zou ook talrijke slachtoffers hebben gemaakt.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld om een gezamenlijke commissie op te richten die bestaat uit Turkse historici, Armeense historici en internationale deskundigen om deze kwestie te onderzoeken.

Maritieme overeenkomst tussen Turkije en Libië

Çavuşoğlu verwees ook naar president Erdoğan die onlangs zei dat Ankara in de toekomst troepen zou kunnen sturen naar Libië als de Libische regering een dergelijke oproep zou doen. Hij merkte op dat “elk verzoek van de Libische regering zal worden bestudeerd en geëvalueerd”.

Ankara sloot op 7 november 2 samenwerkingsovereenkomsten af met de regering in Tripoli. Een over militaire samenwerking en de andere over de zeegrenzen van de landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Hurriyet

O.A.