Voorzitter Devlet Bahçeli van de MHP

Devlet Bahçeli, leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), heeft kritiek geuit op de beslissing van het Grondwettelijk Hof om een aanklacht tegen de Democratische Volkspartij (HDP) nietig te verklaren wegens tekortkomingen in het dossier.

“In dit stadium heeft de HDP tijd gewonnen onder het voorwendsel van procedurele tekortkomingen,” zei Bahçeli in een schriftelijke verklaring.

Hij bekritiseerde het hoogste rechtscollege en vroeg zich af hoe een door het Grondwettelijk Hof aangestelde verslaggever in korte tijd de hoofdinhoud van het dossier, dat uit 608 pagina’s bestaat en 687 daders telt, heeft onderzocht.

“Het lijkt erop dat het Constitutioneel Hof ongevoelig, irrelevant en ver verwijderd is van Turkije’s strijd tegen terrorisme en separatisme,” zei hij.

“Is het Constitutioneel Hof voor de rechtsstaat, of is het een slapstick voor separatisme?” vroeg Bahçeli en riep ook op tot de sluiting van het hoogste gerechtshof.

“De sluiting van het Constitutioneel Hof, evenals de ontbinding van de HDP, moet een dringend doel zijn,” verklaarde hij.

Een Constitutioneel of Grondwettelijk Hof is een centraal rechtscollege dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten of andere wetskrachtige normen en verdragen

Het Grondwettelijk Hof heeft recent de aanklacht nietig verklaard wegens het ontbreken van bepaalde stappen in het dossier.

Een nieuwe herziening zal plaatsvinden als de hoofdofficier van justitie van het Hooggerechtshof de tekortkomingen aanvult en de aanklacht opnieuw indient bij het Constitutioneel Hof.

Een Turkse procureur is op 17 maart naar het Grondwettelijk Hof gestapt om de opheffing te eisen van de pro-terroristische partij HDP.

Volgens het Turkse persbureau AA stuurde de procureur een akte van beschuldiging naar het hof waarmee hij de opening van een proces vroeg om de pro-terroristische HDP te verbieden.

De procureur beschuldigt partijleden van ‘pogingen om de eenheid en territoriale integriteit van de Turkse staat te ontwrichten’.

Volgens de aanklacht moet de partij ook volledig worden beroofd van subsidies van het ministerie van Financiën.

Bron: Turkse media