Turkse burgers kunnen Azerbeidzjan nu paspoortvrij bezoeken

Het protocol dat Turkse en Azerbeidzjaanse burgers in staat stelt tussen beide landen te reizen met alleen hun identiteitskaart is in werking getreden, heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu recent bekendgemaakt.

De Turkse topdiplomaat deelde op zijn Twitter-account een bericht: “Vanaf vandaag zijn reizen met het dierbare Azerbeidzjan mogelijk met alleen een identiteitskaart. Alle obstakels zijn weggenomen, onze broederschap wordt sterker.”

“Burgers van Turkije en Azerbeidzjan die rechtstreeks tussen de twee landen reizen, zullen kunnen reizen zonder hun paspoort nodig te hebben en alleen door hun nieuwe generatie identiteitskaarten te tonen,” zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder deze week in een schriftelijke verklaring.

“De nieuwe regel, die ingaat op 1 april 2021, zal onze reeds bestaande sterke banden met Azerbeidzjan versterken, zoals uitgedrukt in het motto ‘één natie, twee staten’,” voegde hij eraan toe.

Nadat Azerbeidzjan de visumplicht voor Turkse burgers had opgeheven, werden de verblijfsperioden zonder visum voor beide landen op 25 februari verlengd van 30 dagen tot 90 dagen.

Het protocol werd ondertekend tijdens het tweedaagse bezoek van president Recep Tayyip Erdoğan aan Bakoe op uitnodiging van president Ilham Aliyev op 10 december vorig jaar.

Bron: Turkse media