Turkije mag in geen geval een dialoog aangaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Dat heeft de leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP) Devlet Bahçeli, de belangrijkste politieke medestander van de regering van president Recep Tayyip Erdogan, gezegd. Volgens hem moet het redden van Syrië uit de handen van het Assad-regime het hoofddoel vormen van het Turks buitenlands beleid.

“Ik ben er geen voorstander van dat Turkije een dialoog aangaat met het Assad-regime; dit mag in geen geval plaatsvinden. Het zou een schande en verlies voor Turkije zijn als het zijn verwezenlijkingen in de strijd tegen de terreur aan het Assad-regime zou overlaten”, vertelde Bahçeli aan journalisten in Ankara.

De MHP is sinds 2016 de belangrijkste politieke bondgenoot van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Hun samenwerking hebben ze de “Volksalliantie” genoemd. De twee partijen hebben zich geallieerd tijdens de presidents- en parlementsverkiezingen van 24 juni en zullen blijven samenwerken bij de komende lokale verkiezingen in maart 2019.

De Turkse regering heeft sinds 2011 elk contact of onderhandeling met het regime van Assad resoluut uitgesloten. Maar de Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu stelde eerder voor om dit beleid te wijzigen en benadrukte dat “iedereen moet overwegen om met Assad samen te werken als hij in de toekomst democratische en geloofwaardige verkiezingen wint”.

Bahçeli zei dat de politieke doelstelling van Turkije erin moet bestaan Syrië te redden van het regime van Assad en sprak zijn steun uit voor het “efficiënte en multidimensionale buitenlands beleid van de regering, met name in het Midden-Oosten”.

“De Republiek Turkije die in het verleden haar buitenlands beleid vormgaf op advies van het Westen, voert nu een diplomatie uit die het Oosten en het Westen vormgeeft. Dit is positief en moet op dezelfde manier worden voortgezet”, aldus Bahçeli.

Erdogans invloed op de Amerikaanse president Donald Trump

Hij prees ook wat hij Erdogans invloed op de Amerikaanse president Donald Trump noemde. Dat resulteerde in een verandering van het Syrische beleid van Washington die zijn troepen uit het door oorlog verscheurde land terugtrekt.

Bahçeli sprak zijn steun uit voor het motto “de wereld is groter dan vijf” van Erdoğan en stelde voor om een wereldtop in Turkije te organiseren waar alle prominente landen samenkomen om de problemen in het Midden-Oosten te bespreken en op te lossen.

Hurriyet

T.A.