Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu antwoordde eerder deze week op vragen over de aanhoudende Syrische burgeroorlog en de toekomst van het zuidelijke buurland. “Turkije gaat misschien wel samenwerken met Assad als hij de verkiezingen wint.”

Op een bepaald moment vroeg de moderator of Turkije zou samenwerken met de Syrische president Bashar al-Assad als hij herverkozen zou worden. “Als de verkiezingen eerlijk en democratisch verlopen, en Assad zou winnen, dan moet iedereen een samenwerking met hem overwegen,” antwoordde Çavuşoğlu.

Hij herinnerde eraan dat de internationale gemeenschap bezig is een werkgroep op te richten met vertegenwoordigers van de Syrische regering, de oppositie en het middenveld. Die zullen een nieuwe grondwet moeten ontwerpen. “Dit moet gebeuren onder toezicht van de VN. Het proces moet inclusief zijn,” zegt Çavuşoğlu. Hij voegt eraan toe dat de Syriërs die naar het buitenland gevlucht zijn, ook moeten kunnen stemmen.

“De verkiezingen moeten correct, transparant en democratisch verlopen. Ze moeten de Syriërs in staat stellen zelf te beslissen wie hun land in de toekomst zal leiden.”

Hürriyet

S.V.R.