De Syrische Arabieren en Turkmenen hebben vorige zondag hun steun uitgesproken voor de militaire operatie die Turkije plant ten oosten van de Eufraat. Die actie is gericht tegen de terroristische groepering PKK/YPG.

Omer Dede, vice-president van de Associatie van Arabische en Turkmeense stammen in Syrië, heeft gezegd dat men de verklaringen van president Recep Tayyip Erdoğan met open armen ontvangt. Die had afgelopen woensdag gezegd dat de militaire actie die de regio ten oosten van de Eufraat moet bevrijden van de terroristen van PKK/YPG “binnen een paar dagen” zal starten.

Dede stond de pers te woord in de zuidoostelijke Turkse provincie Sanliurfa, samen met 50 andere leden. Men verwacht dat door een onmiddellijke Turkse interventie de regio weer veilig zal worden, zodat alle bewoners die nu op de vlucht zijn weer kunnen terugkeren.

“Ze hebben ons van onze grond verjaagd. We zullen terugkeren naar onze heimat als Turkmenen, Arabieren en Koerden,” aldus Dede.

“De PYD heeft onze Koerdische broeders het meest geviseerd. Diegenen die nu onze gebieden bezetten, komen uit Qandil en hebben niks met ons te maken. Hun enige bedoeling is om verdeeldheid te zaaien in Syrië.”

“Als de VS de olifanten wil laten spelen, laat ze dan spelen in hun eigen land,” aldus nog Dede. Hij verwijst daarmee naar een boodschap die de VS zaterdag heeft gestuurd naar de Syrische oppositiegroepen.

“Als de olifanten dansen, moet je wegblijven van de dansvloer,” stond er in de boodschap te lezen. Het bericht was bedoeld om de Syrische oppositie te waarschuwen de geplande operatie vooral niet te steunen.

Bron: AA

S.V.R.