Turkije lanceerde anti-terreuroperatie om grenzen te beschermen

Op zondag liet Nasser Bourita, Marokkaans minister van buitenlandse zaken weten dat de uitspraken van de Arabische Liga die de Turkse operatie Vredesbron (Turks: Barış Pınarı Harekâtı) veroordelen, niet overeenstemmen met het standpunt van Marokko.

Foto: Nasser Bourita, buitenlandminister van Marokko

In een statement aan lokale media zei hij dat de uitspraken niet noodzakelijk overeenstemmen met de officiële opinie van het koninkrijk. Om de algemene sfeer op de vergadering van de Liga niet te verstoren, heeft Marokko haar reservatie ten aanzien van de uitspraken niet kenbaar gemaakt”, aldus Bourita.

 

De spoedvergadering met buitenlandministers van de Arabische liga werd zaterdag in Caïro gehouden. Daar werd de Turkse anti-terreuroperatie bestempeld als een militaire invasie. In het statement van de liga gingen de ministers ermee akkoord de diplomatieke en militaire relaties met Turkije opnieuw te evalueren. Libië wees het standpunt af. Somalië en Qatar hadden bedenkingen.

Op woensdag lanceerde Turkije operatie Vredesbron in het Noordoosten van Syrië om de grens te beschermen. De operatie is bedoeld om terreurdreiging in het gebied te elimineren, de terugkeer van Syrische vluchtelingen mogelijk te maken en de territoriale integriteit van Syrië te helpen herstellen. Ankara wil de terroristen van de YPG/PYD, de Syrische tak van de PKK, uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat verdrijven.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne. Daarbij kwamen al 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

(Bron: Anadolu Agency)