De Joodse gemeenschap in Turkije heeft haar steun uitgesproken voor de anti-terreuroperatie die het Turkse leger in het Noorden van Syrië uitvoert om de volksbeschermingseenheden (YPG) te verdrijven. Dit liet de gemeenschap op haar Twitteraccount weten enkele uren nadat op woensdag de start van operatie Vredesbron bekend werd gemaakt. “We wensen succes aan onze natie en ons glorieuze leger bij hun strijd tegen terrorisme.”

Tijdens een bijeenkomst in de Zuidoostelijke provincie Gaziantep spraken belangrijke figuren uit de Arabische, Koerdische en Turkmeense minderheden in het land ook hun steun uit voor de strijd van Turkije tegen terroristische elementen en dan voornamelijk de YPG.

Na de bijeenkomst benadrukten de leiders dat ze operatie Vredesbron voornamelijk steunen omdat troepen van de YPG onmenselijk handelen tegenover burgers en daarmee de mensenrechten schenden. In een gezamenlijk statement lieten ze weten: “Als mensen afkomstig uit de getroffen gebieden zijn we bereid om alle steun te geven om vrede en veiligheid naar het gebied te brengen.”

Volgens het statement, waarin alle terroristische organisaties veroordeeld werden, vooral Daesh, PKK en de Syrische tak YPG, zijn het vooral die organisaties die internationale steun krijgen die een dreiging vormen voor de Syrische territoriale integriteit en de vrede in het gebied. “We zijn tegen terreur. We steunen de operatie. We willen Syrië niet opdelen en willen terugkeren naar ons land”, aldus het statement.

De vergadering werd bijgewoond door Cemal Akıncı, voormalig ondersecretaris van de Syrische overgangsregering, Abdulaziz Temmo, voorzitter van de onafhankelijke Koerdische beweging in Syrië, Mohammed Vacih, voorzitter van de Turkmeense raad, Mohammed Alshimali, vertegenwoordiger van de Syrische overgangsregering, en vertegenwoordigers van verschillende organisaties voor goede doelen, van journalisten, advocaten en politieke partijen.

Dreiging van terroristen elimineren

Turkije plant al langer deze operatie in het gebied ten Oosten van de Eufraat om de dreiging die uitgaat van terroristen zoals de YPG, de Syrische tak van de PKK, te elimineren en om een veilig gebied te creëren voor Syriërs die terug naar huis willen. Volgens de Turkse autoriteiten vormen de PKK en de YPG de grootste bedreiging voor de territoriale integriteit van Syrië.

Het grootste deel van Noordoostelijk Syrië staat onder controle van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de VS gesteund worden en waarvan de YPG de belangrijkste groep is. Turkije vindt het ook onacceptabel dat de VS deze terroristen gesteund hebben onder het voorwendsel dat ze tegen Daesh zouden strijden. Eerder deze week trokken Amerikaanse troepen zich terug uit het gebied waar de Turkse operatie plaatsvindt.

De Turks-Syrische grens is 911 km lang. De Turkse overheid voelt al langer de dreiging van terroristen ten Oosten van de Eufraat en vreest de oprichting van een terroristische corridor.

Het is de bedoeling dat Turkije 2 miljoen Syriërs zal hervestigen in een gebied van 30 km breed tussen de Eufraat en de Iraakse grens. In dat gebied valt ook Manbij. In het gebied zijn nu nog terroristische groeperingen als de YPG actief. In eerdere operaties, Eufraatschild en Olijftak, werd in het Noordwesten van Syrië al een gebied van zo’n 4.000 km gezuiverd van terroristen van Daesh en YPG. De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Sabah