Abdul Fatah al-Sisi is sinds 2014 "president-dictator" van Egypte.

Op zaterdag had de Egyptische minister van buitenlandse zaken Sameh Shoukry (zie foto onderaan) een ontmoeting met 2 kopstukken van de terroristische Volksbeschermingseenheden (YPG).

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/ypg-sozculerine-misirdan-davet-41349581

Riyad Derrar en Ilham Ahmed – samen voorzitter van de zogenaamde Syrische Democratische Raad – werden in Egypte uitgenodigd door de regering van president Abdel Fatah el-Sissi. De Syrische Democratische Raad (SDC) is de politieke vleugel van de door de VS gesteunde terroristische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Shoukry zou gezegd hebben dat hij net zoals iedereen in het Syrische conflict een groot belang hecht aan de territoriale integriteit van Syrië.

Afbeelding: Sameh Shoukry, minister van buitenlandse zaken in Egypte, spreekt met andere Arabische buitenlandministers op een uitzonderlijke vergadering om de Syrische crisis te bespreken: Caïro, 12 oktober 2019

De ontmoeting vond plaats vlak voor de spoedvergadering tussen de buitenlandministers van de Arabische Liga over de toestand in Syrië. Die werd door Egypte bijeengeroepen nadat Turkije operatie Vredesbron lanceerde.

Nadat Mohamed Morsi, de eerste en enige democratisch verkozen leider van Egypte, werd afgezet na een militaire staatsgreep door el-Sissi, verzuurden de relaties tussen Ankara en Caïro.

Mohamed Morsi

Met de Turkse operaties handelt het land uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG-terroristen het belangrijkste deel van uit maken.

Terroristische organisatie

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Turkije voelt al lang de dreiging van terroristen uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat en heeft beloofd militair in te grijpen om te voorkomen dat er een terroristische corridor wordt gevormd.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

Bron: Sabah