links: Anwar Mohammed Gargash, (minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten). Rechts: Khalid bin Ahmed ( minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein)

Turkije alleen in strijd tegen terreur, ‘Arabische Liga’ kiest kant van PKK/YPG

nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_Liga

Op zaterdag veroordeelde Turkije sterk de voorzitter van de Arabische Liga omdat de organisatie bedenkingen heeft bij operatie Vredeslente die nu ten Oosten van de Eufraat plaatsvindt.

In een statement liet Hami Aksoy, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije, weten dat secretaris-generaal Ahmed Aboul-Gheit van de Arabische Liga samenwerkt met terroristen en dat hij de Arabische wereld verraadt door Turkije te beschuldigen. Er is ook sprake geweest van mogelijke maatregelen tegen Turkije inzake diplomatie, economie, investeringen en toerisme.

 

Ahmed Aboul-Gheit maakte tijdens een vergadering van de Arabische Liga in Caïro de opmerking dat de Turkse operatie een militaire invasie is. Daarop reageerde Aksoy dat de Arabische Liga niet Turkije moet bekritiseren, maar eerder de terroristische groepering die een bedreiging vormt voor de territoriale integriteit van Syrië.

 

Ook Fahrettin Altun, hoofd communicatie van de Turkse regering, veroordeelde deze opmerking. “Ik veroordeel het statement van eerder vandaag waarmee de Arabische Liga onze anti-terreuroperatie in het Noordoosten van Syrië foutief als een invasie bestempelt”, tweette hij.

 

Op zaterdag kwamen een aantal buitenlandministers uit de Arabische wereld bijeen in Caïro nadat Egypte opgeroepen had voor deze spoedzitting. Op deze spoedvergadering veroordeelden ze de Turkse operatie en riepen ze Ankara op hun troepen onmiddellijk terug te trekken. Het statement kwam er enkele dagen nadat Turkije operatie Vredesbron in Noord-Syrië ten Oosten van de Eufraat lanceerde om de terreurdreiging te elimineren en de grenzen te beschermen. Ook hoopt Ankara een veilige terugkeer van Syriërs mogelijk te maken en de territoriale integriteit van Syrië te herstellen.

 

Op de meeting benadrukte Libanees minister van Buitenlandse zaken Gebran Bassil dat het belangrijk is dat Syrië terug kan worden opgenomen in de Arabische Liga, met hoofdkantoor in Caïro, Egypte.

 

Syrië werd uit de Liga gezet nadat het regime van Bashar Al Assad in 2011 protesten voor meer democratie hardhandig neersloeg, waardoor er nu al 8 jaar een burgeroorlog heerst. Op de vergadering zaterdag riepen in het bijzonder de buitenlandministers van Egypte, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten Turkije op om de troepen terug te trekken en te zoeken naar een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië.

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee Turkije het Noorden van Syrië wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de terroristische PKK.

Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de terroristische YPG het belangrijkste deel van uit maken.

Bron: Sabah