Erdogan: “YPG provoceert westen met berichten over ontsnapte Daesh-gevangenen”

De berichten over ontsnapte Daesh-gevangenen zijn desinformatie, bedoeld om de Verenigde Staten en het Westen te provoceren. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan zondag gezegd.

Zondagavond gaf Erdoğan een persconferentie in het presidentieel paleis Dolmabahçe.

De in Syrië gevestigde terroristisch YPG, die banden heeft met de PKK, proberen gevangengenomen Daesh-strijders te gebruiken als ruilmiddel. Zo hopen ze het Westen tegen Turkije op te zetten, door te doen alsof Ankara het kamp heeft aangevallen. Turkije heeft dat verschillende keren ontkend.

Eerder op de dag verklaarde een getuige dat de YPG opzettelijk brand hadden gesticht in het kamp voor Daesh-gevangenen in Ayn Issa, in Noord-Syrië. De getuige is iemand van het burgerpersoneel in Raqqa, de voormalige de facto hoofdstad van Daesh in Syrië. Volgens hem haalde de YPG de vluchtelingen uit het kamp voor ze de brand aanstaken.

 

“We willen het Syrische grondgebied niet inpikken. We strijden tegen diegenen die Syrië willen verdelen en kapot willen maken,” aldus Erdogan.

Operatie Vredesbron

Op 9 oktober om 4 uur ’s namiddags is Turkije begonnen met Operatie Vredesbron, de derde grensoverschrijdende antiterreuroperatie in Noord-Syrië. De operatie is gericht tegen terroristen van Daesh en de terroristische YPG, de Syrische tak van de PKK.

Zelfverdediging

Turkije beroept zich op haar recht op zelfverdediging, dat het afleidt uit de internationale wetgeving en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. De operatie moet een terreurvrije veilige zone tot stand brengen, zodat vluchtelingen kunnen terugkeren naar het gebied ten oosten van de Eufraat. Dat gebied wordt gecontroleerd door de zogenaamde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die steun krijgen van de VS en gedomineerd worden door YPG-terroristen.

Terroristische organisatie

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al bijna 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Positie Rusland

Naar eigen zeggen heeft Erdogan gebeld met zijn Russische collega Vladimir Poetin telkens wanneer er problemen ontstonden rond de operatie.

“We ondernemen samen de noodzakelijke acties.”

Turkije zegt al lang dat het de dreiging voelt van terroristen ten oosten van de Eufraat, en pleit voor militaire actie om te voorkomen dat er een “terroristische corridor” gevormd wordt.

De operaties Bescherming-Eufraat en Olijftak, die Turkije sinds 2016 heeft gevoerd, hebben het noordwesten van Syrië bevrijd van Daesh en van de YPG/PKK. Daardoor konden bijna 400.000 vluchtelingen naar huis terugkeren.

President van de Turkse Republiek Noord-Cyprus

President Erdogan had ook kritiek op Mustafa Akıncı, president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC), voor zijn uitspraken over de terrorismebestrijdingsoperatie.

“Ik zeg dit heel duidelijk: (de beweringen) zijn compleet onjuist, hij kent zijn grenzen niet.”

Eerder op de dag had Ömer Çelik, de woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), de opmerkingen “respectloos” genoemd.

Çelik verweet Akıncı dat hij Turkije oproept om in dialoog te gaan met terroristische organisaties.

“Operatie Vredesbron is gericht tegen een terroristische organisatie, een moordnetwerk. Mijnheer Akıncı gaat op geen enkele manier in tegen de terroristische organisatie, maar bekritiseert onze inspanningen om het terrorisme te bestrijden. Dat wijst duidelijk op een gebrek aan respect,” aldus Çelik op Twitter.

Hij herinnerde Akıncı aan het aantal soldaten, burgers en baby’s dat omkwam bij aanslagen.

“Uit respect voor je gevallen martelaren zou je dit soort taal niet mogen gebruiken,” aldus de partijwoordvoerder.

Çelik benadrukte dat de Cyprus-vredesoperatie gericht was tegen een moordnetwerk en dat ze vrede bracht.

“Operatie Vredesbron is ook een strijd tegen terreur […]

Deze beweringen, die niet de wil van het Turks-Cypriotische volk uitdrukken, zijn een smet op het blazoen van Akıncı.

Met Operatie-Vredeslente willen we hetzelfde bereiken als destijds met de Cyprus-vredesoperatie,” hield Çelik vol.

Bron: Sabah

S.V.R.