“Turkse films zijn in mijn ogen van een ander kaliber. Weinig landen buiten Amerika hebben zo’n kwalitatief goed film en serie aanbod als Turkije,” dat schrijft de 19-jarige Youssra Oulad Messaoud in een artikel dat werd gepubliceerd in de Nederlandse media.

Een film die mij dan ook enorm raakte, was de film Bergen, over het leven van Turkse Arabesk zangeres Bergen.

De beeldkwaliteit, verhaallijn en de casting van de acteurs is goed. Je waant je tijdens het kijken van de film door het Turkije anno 1970. Je verliest jezelf tussendoor in het prachtige gezang van de hoofdrolspeelster die de rol als geen ander heeft vervuld.

Maar de hoofdreden waarom de film mij zo aangreep, is het overkoepelende thema femicide.

Mocht je niet bekend zijn met het leven van Bergen: ze is na jarenlange mishandeling en vernedering uiteindelijk vermoord door haar jaloerse ex-partner nadat hij werd vrijgelaten uit de gevangenis.

Femicide?

Officieel spreekt men van femicide als een vrouw vermoord wordt om haar vrouw zijn, maar ook uit jaloezie of vanwege eerwraak.

Om deze vorm van geweld tegen te gaan, is in 2012 door Turkije de eerste handtekening gezet onder het Verdrag van Istanbul: een verdrag waarin wordt vastgesteld dat de landen die het ondertekenen de veiligheid van vrouwen binnen en buitenshuis beter waarborgen.

Tussen 2012 en 2019 is het verdrag door meer dan 50 landen ondertekend en door de gehele Europese Unie.

Ondanks dat Turkije hiervoor zelf het initiatief nam, is het land er in 2021 uitgestapt. Dit vanwege kritiek uit conservatieve hoek, omdat het niet in lijn zou zijn met de ‘Turkse normen en waarden’.

Volgens het Turkse We Will Stop Femicide Platform is er vastgesteld dat er sinds 2019 meer dan 1054 vrouwen zijn omgekomen door femicide. En 503 moorden zijn gecategoriseerd als verdachte dood.

Bron: Nederlandse media