Een 50-jarige man bekladde zaterdag het standbeeld van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, in de westelijke provincie van Eskişehir. Hij werd ter plekke opgepakt.

De man, bekend onder de naam Osman M., werd opgemerkt toen hij een groen kruis op het fundament van het bronzen standbeeld van Atatürk spoot met een spuitbus. Het standbeeld bevindt zich in het Eskişehir’s Tepebaşı district, meteen aan het stadhuis. Osman M. werd, rond 3u20 in de namiddag, opgemerkt door het veiligheidspersoneel van het stadhuis. Toen men besefte wat er stond te gebeuren contacteerden zij meteen de politie. De dader werd even later op heterdaad betrapt door het plaatselijke politiekorps en opgepakt.

Het veiligheidscollege van Eskişehir liet in een verklaring weten een onderzoek te hebben gestart naar de dader.

Het standbeeld

Het 2,5 lange standbeeld beeldt Atatürk uit met een wandelstok in de ene en een hoed in de andere hand. Op de voet van het standbeeld staat er eveneens een inscriptie: “Ik zal geen vers, dogma of stereotype regel achter laten als morele erfenis, mijn morele erfenis is enkel gebaseerd op wetenschap en rede.”

Het standbeeld werd opgericht door Professor Rahmi Atay, een academicus van de Eskişehir Anadolu Universiteit, deel uitmakend van het kunstdepartement van de universiteit. Het werd ingehuldigd op 25 augustus, in samenwerking met de Tepebaşı burgemeester Ahmet Ataç, van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Hurriyet