De Turkse vliegtuigmaatschappij Turkish Airlines is gestopt met haar productie van de “Heroes” kit voor kinderen. Dit alles in reactie op het feit dat één van de verdachte leden van de FETÖ gelinkte moordploeg, die werd uitgezonden om president Erdoğan om te brengen in de nacht van de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016, eerder op 14 juli 2017 verscheen voor de rechtbank met een shirt die de opschrift ‘held’ droeg.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie van de kits wil de naam “Hero” vervangen door een andere merknaam. Daarnaast stoppen zij ook met de distributie van hun magazine (dat dezelfde naam droeg). De naam “Hero” werd geïntroduceerd in het jaar 2014. Een kit bevatte onder andere slippers, elektronische oortjes en sokken.

Al zes maanden

De woordvoerder van Turkish Airlines, Yahya Üstün,  liet weten dat de beslissing om de naam te veranderen al zo een zes maanden op de agenda stond.

“We zijn al ongeveer zes maanden volop in de weer met het herbekijken van de merknaam, maar toen de hele heisa ontstond rond de hoorzitting, en de dader die een van onze producten droeg, kwam alles in een stroomversnelling terecht”, aldus Üstün.

Onderzoek gestart

Er werd vrijwel meteen een onderzoek gestart na het incident. Dat onderzoek leidde al tot het ontslag van zo een vijf personeelsleden van de gevangenis van de dader (E-Type gevangenis) door de Minister van Justitie.

Daarnaast werden nog verschillende mensen in Turkije opgepakt die een T-Shirt met het Hero-logo droegen.

Ten slotte loopt er nog een onderzoek naar Güçlü’s zus, die ervan verdacht wordt de T-shirts naar de gevangenis te hebben verstuurd.

Hurriyet