Een van de verdachte leden van de FETÖ gelinkte moordploeg die werd uitgezonden om president Erdoğan om te brengen in de nacht van de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016, verscheen donderdag voor de rechtbank met een rode shirt die de opschrift ‘held’ droeg.

Gökhan Güçlü, die het shirt droeg, en 43 anderen die ook worden beschuldigd voor het plotten van de moord op de president staan voor de derde  keer voor het Mugla strafhof.

Verontwaardiging

Het logo op het shirt en de grijns op Güçlü’s gezicht terwijl hij uit de rechtbank werd geëscorteerd, lokte verontwaardiging uit zowel binnen als buiten de rechtszaal, waar Mustafa Doğan İnal, een van de advocaten van de president, de rechter aanwees op Güçlü’s kledij.

Geen held

“De beschuldigde beschrijft zichzelf blijkbaar als een held. Hij is geen held, hij is iemand die de rechtsstaat uitdaagt,” vertelde Inal tegen de rechters.

Hevige discussie

Nadat een hevige discussie uitbrak in de rechtszaal, laste de hoofdrechter een pauze in van 5 minuten en vroeg hij aan iedereen om de zaal te verlaten. Hoe dan ook, de spanning in de rechtszaal heerste na de pauze nog. De hoofdrechter liet Güçlü verwijderen uit de rechtszaal en kondigde een lunchpauze aan.

Ihlas nieuwsagentschap (IHA) rapporteerde dat de algemene directie van de gevangenissen een onderzoek heeft gestart naar het T-shirt incident om na te gaan of de gevangenisautoriteit nalatig is geweest tegenover Güclü’s kledingdracht. Ook heeft men direct aangevraagd om alle kledij van de coupverdachten te inspecteren en opschriften in het Engels niet toe te laten.

Intentie om te doden

Twee pro-coup eenheden werden uitgestuurd naar het Marmaris vakantieresort waar Erdoğan verbleef, met de intentie hem te doden. Hun missie faalde nadat Erdoğan op de vlucht sloeg na het horen van de poging tot staatsgreep die aan de gang was

De aanklacht tegen de soldaten zegt dat Fetullah Gülen, FETÖ-leider, persoonlijk het plan om Erdoğan te vangen of te doden had goedgekeurd op de dag van de poging tot staatsgreep. Gülen is volgens velen ook het brein dat bevel gaf om bepaalde strategische locaties tijdens de couppoging in te nemen zoals het hoofdkwartier van het leger of het presidentieel paleis.

Hoofdverdachte

Gülen is de hoofdverdachte van de couppoging en riskeert levenslange opsluiting. Maar, zoals in diverse andere gevallen waarin hij wordt beschuldigd van terrorisme, onthoudt hij zich van het aanwezig zijn op de rechtszaken.