De resultaten van de tweede ronde van het nationale universiteitsexamen LYS in Turkije onthullen op 12 juli dat vrouwelijke studenten succesvoller waren dan hun mannelijke tegenhangers, net zoals in vorige jaren. Dat meldt persbureau Anadolu.

In totaal namen dit jaar 512.975 jongens en 559.423 meisjes deel aan de LYS-examens, vijf in totaal, over een periode van twee weken. Dat blijkt uit gegevens die zijn vrijgegeven door het Selectie- en Plaatsingscentrum (ÖSYM).

Mannelijke en vrouwelijke kandidaten

In de richting wiskunde-wetenschappen, waarin studenten het LYS-1 examen wetenschap en het LYS-2 examen wiskunde moeten maken, waren de gemiddelde punten bij de mannelijke kandidaten 233.760, terwijl dit 237.408 bij de vrouwelijke kandidaten was.

Wetenschappen

In de richting Turks-wetenschappen, waarin studenten het LYS-3 examen gericht op Turkse literatuur en geografie en het LYS-2 examen wiskunde moeten maken, waren de gemiddelde punten bij de mannelijke kandidaten 209.160 en 215.624 bij de meisjes.

Sociale wetenschappen

De richting Turks-sociale wetenschappen bestaat uit het LYS-3 examen over Turkse literatuur en geografie en het LYS-4 examen over geschiedenis. De mannelijke en vrouwelijke kandidaten scoorden respectievelijk gemiddeld 213.248 en 220,216.

Wiskunde-wetenschappen

Scholieren die studeren aan wetenschappelijke middelbare scholen en privé wetenschappelijke middelbare scholen scoren het beste in de richting wiskunde-wetenschappen. 18.679 kandidaten van wetenschappelijke middelbare scholen en 4,940 kandidaten van privé wetenschappelijke middelbare scholen scoorden respectievelijk 358,785 en 351,008 in deze richting.

Wetenschappelijke middelbare scholen

Bij de richting Turks-wiskunde kwamen de meest succesvolle studenten van wetenschappelijke middelbare scholen, privé wetenschappelijke middelbare scholen en van de politieacademie.

Sociale wetenschappen

Afgestudeerden van middelbare scholen voor sociale wetenschappen scoorden daarentegen het hoogste in de richting Turks-sociale wetenschappen, met gemiddeld 290.464 punten. Afgestudeerden van de İmam Hatip religieuze middelbare scholen volgden met een gemiddelde score van 235.756 punten.

Universitaire toelating

Het Turkse nationale universitaire examen bestaat uit twee rondes. Het eerste deel van de universitaire toelating vond plaats op 12 maart, met in heel Turkije meer dan 2,2 miljoen studenten die zich wilden verzekeren van een plaats aan de universiteit. Alleen degenen die meer dan 180 punten behaalden kwamen vervolgens in aanmerking voor de tweede ronde, de LYS examens, die op 18 juni afgerond werden.

Hurriyet