Een slechtziende afgestuurde studente aan de middelbare school in de centraal gelegen Turkse provincie Konya, is erin geslaagd om eerste te zijn op alle 5 verschillende uitslagen van de nationale Turkse doorgangsexamens. 

Fulya Akkaya ontving de hoogste score in de Turks-Wiskunde test TM-1 alsook in de TM-2 en TM-3 test. Verder is ze ook nummer 1 in de Turks-Sociale wetenschappen test TS-1 en TS-2. De punten hiervan werden op 12 juli bekend gemaakt.

Rechtenfaculteit

Akkaya studeerde af aan de Anatolische Meram middelbare school in Konya, met oog op verder studeren aan de rechtenfaculteit van de universiteit van Galatasaray of aan de faculteit economie van de Boğaziçi universiteit. Beiden bevinden zich in Istanbul.

Wiskunde

“Omdat ik een buitengewone interesse heb in wiskunde vond ik het niet moeilijk. Mijn leerkrachten en familieleden hebben me veel geholpen en ik heb ook speciale lessen gevolgd,” vertelde ze. Ook voegde ze toe dat ze geen enkele dag doorbracht zonder te studeren voor de examens.

“Ik heb veel moeite gedaan. Ik heb mijn sociaal leven opgeofferd. Maar ik wist dat deze prachtige dag ging komen na de examens. Ik was toegewijd en geduldig. Ik en vijf vriendinnen van in het middelbaar steunden elkaar constant,” zei ze.

“Niet de eerste plaats”

“Ik verwachtte een plaats maar zeker niet de eerste plaats. Ik heb het geweldig nieuws reeds meegedeeld aan mijn familie. Ze waren zelfs meer opgetogen dan ik. Ik ben ook blij met mijn succes omdat ik andere mensen rondom me heb blij gemaakt.”

Rechtenfaculteit

“De rechtenfaculteit aan de universiteit van Galatasaray is mijn eerste keuze. Indien het er niet van komt zou ik graag een plaats krijgen in het businessdepartement van de universiteit van Boğaziçi. Mijn uiteindelijke droom is bestuurder of CEO worden van een groot bedrijf,” deelde ze mee.

“Ik heb tijdens het studeren nooit de gedachte gehad dat ik ‘nummer 1’ moet zijn. Ik studeer om mezelf als persoon te verbeteren en om mezelf te verrijken met kennis. Ik zal mijn potentieel in de toekomst verder verkennen,” voegde ze toe.

Beyza Gürbüz

Beyza Gürbüz, die afstudeerde aan de Muradiye Nene Hatun middelbare school, is een ander succesverhaal van de ingangsexamens dit jaar. Ze behaalde in heel Turkije de hoogste scores in de Wiskunde-Wetenschappen test. Zowel in de MF-1, de MF-2 , MF-3 en de MF-4 categorie.

Gürbüz gaf ook correct antwoord op alle vragen in het wetenschappelijk LYS-1 examen en in het wiskundig  LYS-2 examen vorige maand. Ook behaalde ze de tweede plaats in de eerste stage van het nationaal YGS examen.

Deze vond plaats in maart en toetst de kennis van studenten op vlak van taal, geschiedenis, geografie, filosofie, wiskunde, religie, fysica, chemie en biologie. Gürbüz vertelde aan reporters dat ze zeer blij was met de uitslagen en benadrukte dat hard studeren aan de basis ligt van haar succes.

De nationale ingangsexamens van Turkije, die men met vrucht dient af te leggen om zich te kunnen inschrijven aan een universiteit,  bestaan uit twee rondes. De eerste ronde, waar meer dan 2.2 miljoen studenten aan deelnamen, vond plaats op 12 maart. Diegene die meer scoorde dan 180 mochten vervolgens deelnemen aan de tweede ronde, ook wel gekend als de LYS examens, op 18 juni.

Hurriyet