Turkse politietroepen zullen in de nabije toekomst Anatolische herdershonden (Kangal) inzetten, in plaats van de klassieke Duitse herder.

Op dit moment worden er tien Kangalpups opgeleid in het trainingscentrum voor politiehonden van de hondenbrigade te Istanbul. De honden zijn afkomstig uit de provincie Sivas, de streek van waar de Kangalsoort afkomstig is. De Kangal draagt de bijnaam van ‘Anatolische leeuw’, omdat deze sterk van bouw is en soms wel tot 2 meter lang wordt.

De hondenfokker Murat Taşdelen die de honden aan de politie verkocht, verklaarde dat het vrij normaal is om voor een lokale soort te opteren, aangezien dit een courante praktijk is in meerdere landen. “Een Kangal is afschrikwekkend, intimideert veel meer dan andere soorten honden,” verklaarde Taşdelen.

Lees ook: Anatolische herdershonden beschermen Afrikaanse kuddes

Anatolische herdershonden

Turkse honden, zoals de Kangal en de Akbas, zijn Anatolische herdershonden en worden wereldwijd ingezet om het vee van roofdieren te beschermen.

Onlangs, zijn er een deel honden overgebracht naar Yellowstone National Park in de Verenigde Staten, om daar het wilde fauna te beschermen. De Anatolische herdershonden worden niet enkel ingezet voor bewakingsopdrachten, maar worden bovendien ook gebruikt voor psychologisch therapeutische doeleinden, in het bijzonder voor kinderen die lijden aan autisme en voor drugsverslaafden.

Perfect aangepast

De Anatolische herdershond heeft een 6000 jaar oude bloedlijn. Zij zijn perfect aangepast aan het Turkse klimaat en de nomadische levensstijl van de herders.

Ondanks hun stoer uiterlijk, zijn deze honden erg beschermend en loyaal ten aanzien van hun meester. Kangals hebben een levensverwachting van 15 jaar en een volwassen Kangal weegt gemiddeld tussen 50 en 82 kilogram

Sabah