Foto: Sedat Peker

De leider van de georganiseerde misdaad Sedat Peker zei in zijn post gericht aan columnist Memduh Bayraktar: “Bij God, deze periode kan jouw commentaar niet missen. Laat ons niet alleen,” aldus Peker.

Terwijl de beschuldigingen van Sedat Peker nog steeds in het openbaar werden besproken, richtte hij zijn sociale media-account tot columnist Memduh Bayraktar.

“Memduh broer, ik heb niets gezegd tegen de mensen die commentaar gaven op mijn video’s”, zei Peker, “grapte ik met vrienden die weddenschappen openden. Bij God, dit proces zal erg kleurloos zijn. Laat ons niet alleen.”

Broer Sedat aangehouden

De Turkse politie heeft de broer van maffialeider Sedat Peker aangehouden nadat Peker had verklaard dat hij hem 25 jaar geleden op bevel van de staat op een mislukte missie had gestuurd om een Turks-Cypriotische journalist te vermoorden.

In zijn laatste video, die zondag op YouTube verscheen en al door 11 miljoen mensen werd bekeken, zei Sedat Peker dat zijn broer niet in staat was de moord uit te voeren, hoewel Adali kort daarna, in juli 1996, werd doodgeschoten.

De Turkse politie heeft op 23 mei de broer van maffialeider Sedat Peker aangehouden, nadat Peker had verklaard dat hij hem 25 jaar geleden op een mislukte missie had gestuurd om een Turks-Cypriotische journalist te vermoorden op bevel van voormalige staatsambtenaren.

De politie van de georganiseerde misdaad hield Atilla Peker en een persoonlijke bewaker aan in een gehuurd huis in de Egeïsche provincie Muğla.

Politie arresteert Peker: ‘Het is erg pijnlijk om dit te zeggen’

De detentie kwam uren nadat Sedat Peker, die een reeks video’s vol beschuldigingen aan het adres van ambtenaren heeft uitgebracht en door miljoenen mensen is bekeken, zei dat hij zijn broer de opdracht had gegeven om journalist Kutlu Adalı in 1996 te vermoorden op bevel van voormalig minister Mehmet Ağar en voormalig inlichtingenambtenaar Korkut Eken.

Peker’s onbevestigde beschuldigingen tegen politici die tientallen jaren teruggaan, hebben de kijkers in Turkije in hun greep gehouden en dreigen het imago te bezoedelen van een regering die al worstelt met economische problemen en de uitbraak van COVID-19.

President Recep Tayyip Erdoğan zei vorige week in een reactie op de video’s dat zijn regering vrede in Turkije heeft gebracht door criminele bendes aan te pakken.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu heeft een strafklacht ingediend tegen Peker en opgeroepen hem aan te klagen wegens laster.

In zijn laatste video, die op 23 mei op YouTube verscheen en al door meer dan 9,9 miljoen mensen is bekeken, zei Sedat Peker dat zijn broer niet in staat was de moord uit te voeren, hoewel Adalı kort daarna, in juli 1996, werd doodgeschoten.

Een Turks onderzoek bracht niet aan het licht wie verantwoordelijk was en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens legde Turkije in 2005 een boete op wegens het niet uitvoeren van een “adequaat en effectief onderzoek naar de omstandigheden van de moord”.

Peker zei dat dezelfde voormalige minister die Adalı wilde vermoorden, verantwoordelijk was voor de moord op journalist Uğur Mumcu en enkele Koerdische zakenlieden.

Peker, 49 jaar, werd in de jaren negentig bekend als gangster en werd in 2007 veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor misdrijven als het oprichten en leiden van een criminele bende. Hij heeft in Turkije verschillende gevangenisstraffen uitgezeten.

Na de aanhouding van zijn broer vroeg Peker zich af waarom Eken en Ağar niet ook in hechtenis waren genomen.

“Waarom heb je Korkut Eken en Mehmet Ağar niet vastgezet en in plaats daarvan alleen mijn broer?” vroeg Peker.

Bron: Turkse media