80-jarige man opgepakt voor beledigen Erdogan door like op Facebook

Er is een 80-jarige man opgepakt op beschuldiging van het beledigen van de Turkse president. Het enige wat hij gedaan had, was een post op Facebook leuk vinden, aldus Muharrem Erkek van de CHP (Republikeinse Volkspartij) zaterdag.

De politie arresteerde de man thuis in de hoofdstad Ankara, tweette Erkek. Dat gebeurde op 5 april, een week nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken een uitgaansverbod instelde voor ouderen tegen de verspreiding van COVID-19.

De gepensioneerde ambtenaar uit het district Çayeli in de noordoostelijke provincie Rize, verklaarde dat hij de posts die hij geliked had, niet goed had gelezen. Dat blijkt althans uit de getuigenis die de politie heeft opgetekend, tweette Erkek.

“Ook heb ik sommige Facebookposts onbewust geliked, door mijn hand op de verkeerde plaats te zetten op het scherm van mijn telefoon. Ik ben oud en heb cataract,” verklaarde de man.

De bejaarde man excuseerde zich voor alles tijdens het verhoor.

“De president is mijn landgenoot. Ik heb 32 jaar aan de staat gewerkt en ben nu gepensioneerd. Ik zou geen enkele belediging kunnen bedenken voor de president of de leiders van de staat.”

Erkek (CHP) veroordeelde het optreden van de politie te midden van de coronamaatregelen.

“Het maakt niet uit of deze man COVID-19 oploopt of gevaar loopt door zijn leeftijd. Het enige wat telt, is het plezier van één man,” dixit Erkek.

Uit dit incident blijkt nog maar eens hoe hardhandig de Turkse autoriteiten ingrijpen bij het kleinste teken van verzet tegen de huidige regering.

Er loopt ook een onderzoek tegen Hazal Ocak, een journaliste van Cumhuriyet, voor “smaad”. Zij schreef een vernietigend artikel over minister van Financiën Berat Albayrak. Ze noemde de aankoop van land voor het Istanbulkanaal een “routineproces van kopen en verkopen”.

Ze kan tussen één en twee jaar cel krijgen.

Bron: Sozcu

S.V.R.