Mehmet Öz

De bekende Turks-Amerikaanse hartchirurg en televisiepersoonlijkheid Mehmet Öz deed onlangs een uitspraak die de wenkbrauwen deed fronsen.

Hij pleitte ervoor om de scholen te heropenen, ook al is de coronacrisis nog niet voorbij. Naar zijn eigen zeggen zou deze maatregel (een geweldige kans) zijn die (slechts 2 tot 3% extra mensenlevens) zou kosten. “Scholen bieden een geweldige kans. Ik las net een mooi stuk in The Lancet waarin gesteld werd dat het heropenen van de scholen ons slechts 2 tot 3% extra overlijdens zou kosten. Natuurlijk is elk verloren leven er eentje te veel, maar ik denk dat veel mensen een dergelijk getal als een aanvaardbaar getal zien”, vertelde hij op 14 april aan Fox News.

Het stuk waarnaar hij verwees, verscheen op 8 april. Daarin stond dat in 188 landen alle scholen gesloten werden, maar dat een studie in het Verenigd Koninkrijk als conclusie had dat het sluiten van scholen slechts 2 tot 4% minder COVID-19-slachtoffers zou veroorzaken.

Nadat de gerenommeerde chirurg daarop veel negatieve reacties kreeg, deelde hij op 16 april een video via Twitter waarin hij zich verontschuldigde.

“Ik realiseer me dat mijn uitspraak mensen verward of boos gemaakt heeft. Dat was niet mijn bedoeling. Natuurlijk houdt het heropenen van scholen risico’s in. Ik heb foute dingen gezegd”, stelde hij.

Hij zei ook dat hij al zijn hele carrière vecht om mensenlevens te behouden. Hij doet dat door zo weinig mogelijk risico’s te nemen. Ook liet hij weten dat hij vaak de vraag krijgt hoe mensen hun normale leven weer kunnen opnemen. “Een belangrijke stap om dat te kunnen doen is om te bepalen hoe we onze kinderen veilig terug op school krijgen. We weten dat voor veel kinderen de school een plek is waar ze veilig zijn, waar ze voldoende eten krijgen, en waar ze kunnen leren. Dat moeten ze nu allemaal missen”, aldus Öz. “Dit zijn problemen waar wij allemaal mee worstelen, en daarom blijf ik meezoeken naar mogelijkheden om het virus te bestrijden.”

Dokter Öz is niet de enige tv-dokter die zich kritiek op de hals haalde met uitspraken over de coronacrisis. Ook dokter Phil McGraw, alias Phil Was, kreeg veel kritiek. Op Fox News bekritiseerde hij beslissingen van de overheid om enkele bedrijven tijdelijk te sluiten. Ook is hij het niet eens met het advies van de overheid dat iedereen binnen moet blijven, omdat die maatregelen de economie vertragen en armoede doen toenemen.

“Onze economie stort in, en dat alleen omdat mensen sterven aan het coronavirus. Elk jaar sterven er mensen als gevolg van auto-ongelukken of ongelukken in zwembaden. Er sterven mensen als gevolg van sigaretten. Toch gooien we daarvoor het land niet dicht. Voor dit virus doen we dat wel. De gevolgen daarvan zullen nog jaren blijven aanslepen, en bovendien zal het de levens van veel mensen kapot maken”, aldus McGraw.

K.L.

(Bron: Hurriyet)