COVID-19: mogelijk versoepeling van maatregelen begin juni

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca liet op 17 april weten dat hij verwacht dat de piek van het aantal coronabesmettingen er binnen een week tot 10 dagen komt, en dat dan de plateaufase zal aanbreken. Dat wil zeggen dat de curve van het aantal gehospitaliseerde corona-patiënten aan het afvlakken is.

Hij verwacht ook dat het aantal dagelijkse besmettingen in Turkije binnen 2 weken zal beginnen te dalen. Dat zei hij vlak na een vergadering met de Raad van Wetenschappers.

Daarom werkt de overheid nu een plan uit om de opgelegde coronamaatregelen geleidelijk af te bouwen. Koca verwacht dat de maatregelen afgebouwd kunnen worden na het Suiker/Ramadanfeest (Eid al-Fitr), het feest aan het einde van de Ramadan dat plaatsvindt van 23 tot 26 mei. Dat kan alleen als het patroon van het aantal besmettingen lineair afneemt, en niet blijft golven.

Volgens de overheid zijn de komende weken cruciaal. Daarom zal de situatie nauwgezet opgevolgd worden, zodat alle nodige aanpassingen aan de plannen gedaan kunnen worden. Toch is er nog bezorgdheid over de huidige maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet iedereen houdt zich namelijk aan de regels van sociale afstand. Ook respecteert niet iedereen het uitgaansverbod. Of dat uitgaansverbod beperkt zal worden tot het weekend, of nog verder uitgebreid moet worden, zal moeten blijken na de analyse van nieuwe gegevens.

De overheid verwacht dat de piek van besmettingen in elke provincie op een ander moment zal vallen. Zo zou dat in de provincie Istanboel al heel snel kunnen zijn, terwijl dat in de provincies Ankara en İzmir mogelijk nog een tijdje kan duren.

Afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende weken, zal de Raad van Wetenschappers nieuwe aanbevelingen doen. Zo zou het kunnen dat de maatregelen na Eid al-Fitr geleidelijk afgebouwd worden. Begin juni is het dan misschien de tijd voor maatregelen die per stad verschillend kunnen zijn.

K.L.

(Bron: Hürriyet)