Oprichting nieuwe politieke partij in Turkije onder leiding van voormalig HDP-burgemeester Ayhan Bilgen

Onder leiding van voormalig HDP-burgemeester Ayhan Bilgen is een nieuwe politieke partij opgericht onder de naam ‘Sessizlerin Sesi Hareketi.

De partij zegt te streven naar “het regeren van het land”.

Ayhan Bilgen, het voormalige parlementslid voor de Volkspartij (HDP), legt de laatste hand aan de oprichting van zijn nieuwe politieke partij, de “Stem voor de Stemloze Beweging”, die volgens hem het land zal regeren.

Bilgen was voorheen burgemeester van de oostelijke provincie Kars voor de HDP totdat hij werd gearresteerd. Toen hij werd vrijgelaten, nam hij ontslag uit de partij.

Bilgens nieuwe partij maakte dit weekend in een hotel in Ankara haar oprichting en plannen bekend en is van plan tegen eind maart de oprichtingsdocumenten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in te dienen.

Als het ministerie de partij niet goedkeurt – het is bezig de andere Koerdische partij, de HDP, op te heffen – zegt de partij een “plan B” klaar te hebben.

“We zullen op de een of andere manier deel uitmaken van het bestuur van het land in 2023,” zeiden vertegenwoordigers van de partij.

“Daarom zullen wij een burgerbeweging vormen, een beweging van de anoniemen, niet een beweging van beroemdheden. Wij hechten waarde aan de deelname van de zwijgende meerderheid aan de politiek. Wij verwerpen van meet af aan het idee dat de samenleving in de politiek als object wordt gezien. Wij willen van de samenleving een subject in de politiek maken”, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat de partij ernaar streeft de echte representatieve democratie in het land te herstellen en ertoe bij te dragen dat de stem van het volk in de regering wordt gehoord.

“Wij geloven dat een participatieve en transparante democratie alleen kan worden gevormd met de directe participatie van burgers,” zei hij.

Bilgen zei dat de oprichting van deze partij een stap was in de richting van de wedergeboorte van de democratie in Turkije.

“We zullen op weg gaan met de zwijgende meerderheid, de massa’s die de impasse in de Turkse politiek zien en noch de regering noch de oppositie vertrouwen,” zei hij.

Bilgen benadrukte vooral de onafhankelijkheid van de partij van de bestaande politieke bewegingen, vooral in het kielzog van de ontbinding van de veelvormige politiek onder de AKP.

“Wij zijn niemands opvolger. We zijn tegen niemand opgezet. We richten ons niet specifiek tegen een alliantie, partij of leider, noch zijn we bij voorbaat met hen, noch zijn we tegen hen. Onze gesprekspartner is de samenleving,” zei hij.

Bron: Turkse media