De Turkse Raad van Rechters en Openbare Aanklagers (HSK) heeft een onderzoek ingesteld naar een rechter en een openbare aanklager nadat zij hadden besloten tot de vrijlating van een verdachte die zijn vrouw 23 keer had neergestoken.

De maatregel kwam er nadat president Erdoğan op 8 maart zware kritiek had geuit op de vrijlating van de man.

Het College van rechters en openbare aanklagers (HSK) heeft de ambtsplaatsen van een openbare aanklager en een rechter gewijzigd nadat zij zich hadden uitgesproken voor de vrijlating van een man die zijn vrouw 23 keer heeft neergestoken

De rechter is tijdelijk toegewezen aan de zuidoostelijke provincie Şırnak en de openbare aanklager aan de oostelijke provincie Bitlis, meldde Demirören News Agency op 21 maart.

Samet Ağ stak op 1 april 2021 zijn vrouw Özlem Ağ 23 keer neer in de noordelijke provincie Tokat nadat zij een echtscheiding had aangevraagd. Terwijl Özlem Ağ de aanval overleefde, oordeelde de rechter over de arrestatie van Samet Ağ.

Maar drie maanden na het incident, eiste een officier van justitie de vrijlating van Samet Ağ en de rechter keurde deze eis goed en bepaalde dat Ağ werd vrijgelaten onder gerechtelijke controlemaatregelen.

Özlem Ağ reageerde op het vrijlatingsbesluit en legde een publieke verklaring af. Hierop heeft de hoofdofficier van justitie van Tokat beroep aangetekend, wat ertoe heeft geleid dat Samet Ağ opnieuw in de gevangenis werd gezet.

Nu stelt de HSK een onderzoek in naar de openbare aanklager en de rechter die in eerste instantie de vrijlating van de dader hebben uitgesproken. Totdat het onderzoek is afgerond, hebben de rechter en de aanklager in kwestie een nieuwe functie gekregen.

De maatregel kwam er nadat president Recep Tayyip Erdoğan op 8 maart de kwestie had aangekaart en had gereageerd tegen de vrijlating van de verdachte in eerste instantie.

“Het blijkt dat ze de man na drie maanden hebben vrijgelaten. We hebben onmiddellijk een onderzoek ingesteld; godzijdank hebben ze deze man weer opgenomen. Stel je voor, hij steekt [Özlem Ağ] op 23 plaatsen. O rechter, hoe komt het dat u zo’n persoon vrijlaat?” zei Erdoğan.

Bron: Turkse media