Het “Kanaal Edine-project” nabij de Turks-Griekse grens is voor 99% voltooid. Dat zei de algemene directeur van Hydraulische Werken, Murat Acu, op 28 april.

“Het graven van het kanaal is vandaag voor 99% afgerond”, zei Acu over het 7800 meter lange kanaal. Acu voegde toe dat reeds vier van de vijf bruggen afgewerkt zijn. Deze bruggen horen ook bij het project.

Het kanaal wordt gebouwd op de rivier Meriç (Evros), die berucht is omwille van zware overstromingen. Dit project werd in november 2015 gelanceerd met een budget van 45 miljoen Turkse lira (ongeveer 9,1 miljoen euro). Door dit project zal het kanaal tot 2500 m³ water per seconde kunnen tegenhouden. De rivier Meriç overstroomt vanaf ongeveer 2000 m³ water per seconde, bij te harde regen.

In juli voltooid

Op 29 april verklaarde Minister van het Bosbeheer en Water, Veysel Eroğlu, dat het project tegen juli afgerond zal zijn. Hij zei dat 95% van het Kanaal Edirne klaar is en slechts één brug en 100 meter nog afgewerkt moeten worden.

Kanaal Istanbul voor na de verkiezingen

President Recep Tayyip Erdoğan zei op 28 april dat het project “Kanaal Istanbul” voor na de verkiezingen zal zijn. Het eerste initiatief dat zijn regering zal ondernemen na het winnen van de verkiezingen, is het bouwen van het Kanaal Istanbul. Dit zal een artificiële scheepvaartroute zijn op zeeniveau. Het zal de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbinden.

Als dat afgewerkt is, zal Kanaal Istanbul het scheepvaartverkeer verminderen. Vooral het verkeer van olietankers die door de Bosporus varen zal verminderen.

Hurriyet