Turks bedrijf exporteert al 25 jaar koosjere hazelnootolie voor Pesach

Al meer dan 20 jaar verkiezen Joodse gemeenschappen in Israël, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Italië om voor hun Pesach-feest hazelnootolie te gebruiken van een Turkse firma uit de Westelijke provincie Afyonkarahisar. Ze doen dit omdat de olie gegarandeerd koosjer, en van zeer goede kwaliteit is.

Afyonkarahisar, Turkije

Pesach duurt 7 dagen. In die periode gebruiken Joden niets dat gegist is of van graan gemaakt is. Ze eten dan alleen fruit en groenten die aan bomen groeien of producten die daarvan gemaakt zijn. Daar valt ook hazelnootolie onder.

Yahudan Taub

Yahudan Taub, een rabbi uit de VS, bezocht de fabriek waar de hazelnootolie gemaakt wordt. Daar vertelde hij aan reporters dat de meeste Joden tijdens Pesach olie van walnoten, amandelen, palmnoten of hazelnoten gebruiken. Dit hangt sterk af van hoe een bepaalde Joodse gemeenschap de geschriften interpreteert. Sommige Joden gebruiken ook olie uit katoenzaad. Volgens hem is de hazelnootolie, die dus wordt ingevoerd uit Turkije, de favoriete olie.

Volgens Taub worden de producten eerst gesteriliseerd in de fabriek. Dit gebeurt volgens de Joodse spijswetten. Eerst moeten Joodse autoriteiten de gebruikte grondstoffen wel nog goedkeuren. Niet elke fabriek is bereid hiermee akkoord te gaan. Volgens Taub ligt dat aan het feit dat het label Koosjer wereldwijd wordt gezien als een kwaliteitskenmerk, zelfs als daarbij geen rekening meer wordt gehouden met de Joodse spijswetten.

Dit is de eerste keer dat Taub de Turkse firma bezoekt waar de hazelnootolie wordt geproduceerd, ook al doet hij al minstens 20 jaar zaken met het bedrijf. Taub vindt deze fabriek boven andere fabrieken uitstijgen omdat het bedrijf zich aan de regels houdt. “De hazelnootolie die hier wordt geproduceerd kan met een gerust gemoed geconsumeerd worden. Ik ben er zeker van dat de olie op een koosjere manier geproduceerd wordt en vertrouw de eigenaars van de fabriek. Alles wordt er gedaan zoals wij het wensen”, aldus Taub.

Mehmet Çiftçi is verantwoordelijk voor de productie. Hij zegt dat de olie al 25 jaar onder toezicht van rabbi’s wordt geproduceerd en uitgevoerd naar Joodse gemeenschappen in Israël, het VK, de VS en Italië. Volgens hem bezoeken Joodse autoriteiten elk jaar het bedrijf om te kijken of de olie volgens de regels wordt gemaakt. Dit gebeurt vlak voor Pesach, en al sinds 1995, toen voor het eerst olie werd uitgevoerd naar Israël. “Ze controleren de olie om te zien of alle juiste stoffen erin zitten. Alleen als alles is zoals hun regels het voorschrijven, wordt het product goedgekeurd.”

K.L.

Bron: Sabah