Soep met veel collageen.

Collageen (Turks: Kollajen) is een onmisbare stof voor onze gewrichten, botten en spieren. Bovendien zit de stof ook in veel commerciële anti-rimpelcrèmes. Collageen is een eiwit dat in ons lichaam aanwezig is, maar volgens diëtiste Aysenur Fisek neemt de hoeveelheid collageen in het lichaam af vanaf je 25ste levensjaar.

Foto: bouillonsoep is een goede bron van collageen

Daarom is het nodig om vanaf die leeftijd meer collageen in te nemen. Ze onderstreept het belang van collageen voor de huid, de spieren en de gewrichten. Ook zou de stof goed zijn voor het haar en de ogen. Het eiwit is belangrijk om het weefsel in de gewrichten te versterken en de gewrichten soepel te houden.

Collageen kan zelfs in staat zijn om gewrichtspijnen te verlichten. Het kan ook het verouderingsproces van organen, in het bijzonder de ogen en de huid vertragen. Collageen is ook aanwezig in de huid, waar het helpt bij de hydratatie en om de huid elastisch te houden.

Collageen kan ook het risico op botaandoeningen als osteoporose verminderen, omdat botten voor het grootste deel uit collageen bestaan. Met het ouder worden neemt ook het calciumgehalte in de botten af, en dat gepaard met vermindering van collageen, maakt de botten broos waardoor ze sneller kunnen breken.

Om voldoende collageen binnen te krijgen, suggereert Fisek om dagelijks een kommetje bouillon te drinken. “Je dieet zou uit producten als vlees en bouillon moeten bestaan”, zegt ze. Volgens haar zijn ook groene groenten als asperges rijk aan collageen.

Fisek zegt wel dat we er ook niet teveel van mogen drinken. “Omdat we suggereerden dat bouillon goed is, zijn mensen het massaal beginnen drinken. Daardoor vloog hun cholesterolgehalte de hoogte in en kwamen de kilo’s erbij. Bouillon is inderdaad gezond, maar slechts 1 kommetje per dag.”

K.L.

Bron: Sabah