De Grote Nationale Assemblee van Turkije (Turks: Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM, vaak Meclis ("het Parlement") genoemd) is het parlement van Turkije. Het werd opgericht in Ankara op 23 april 1920 door Mustafa Kemal (de latere Atatürk) en speelde een vrij grote rol bij de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1919 en 1923.

Turks parlement veroordeelt Amerikaans wetsvoorstel om Armeense genocide te erkennen

Bijna alle partijen in het Turkse parlement ondertekenden vrijdagavond een document waarmee ze de resolutie in de Amerikaanse senaat, die de gebeurtenissen uit 1915 moet erkennen als Armeense genocide, veroordelen.

Het gaat om de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), de Partij voor Nationalistische Beweging (MHP), de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de ‘goed’ partij (IYI).

Alleen de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) zegt de resolutie niet te veroordelen.

Vorige week donderdag keurde de Amerikaanse senaat unaniem een resolutie goed waarmee ze de zogenaamde ‘Armeense genocide’ erkent. Eerder werd deze resolutie verschillende keren tegengehouden, hoewel het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de grootste partij zijn, die eind oktober wel goedkeurde met een overweldigende meerderheid van 405 stemmen tegen 11.

De revolutie moet verzekeren dat de VS de gebeurtenissen uit 1915 tegen het Armeense volk als genocide zien.

Anderzijds liet de Amerikaanse ambassade in Ankara vrijdag weten dat het standpunt van de VS tegenover de gebeurtenissen ongewijzigd blijft. “Het standpunt van de regering blijft ongewijzigd. Onze visie over de kwestie werd in april definitief bepaald door onze president”, aldus de woordvoerder van de ambassade.

Daarmee verwijst hij naar een statement van president Donald Trump van 24 april, waarin de president het niet over genocide heeft. Voor de gebeurtenissen uit 1915 gebruikte Trump liever de Armeense term “Meds Yeghern”, wat “grote ramp” betekent.

Volgens het Turkse standpunt zijn in 1915 veel Armeniërs in Oost-Anatolië omgekomen omdat ze in opstand kwamen tegen de Ottomaanse troepen en daarbij de kant kozen van de Russen.

Later werden de Armeniërs dan op andere plaatsen ondergebracht, waarbij ook veel slachtoffers vielen. Daarom staat het Turkije tegen om de gebeurtenissen als genocide te beschouwen, maar het land erkent wel dat het hier om een tragedie ging, waarbij aan beide kanten slachtoffers vielen.

Ankara heeft al verschillende keren een voorstel gedaan om een comité van Turkse, Armeense en internationale historici op te richten. Dat comité zou dan moeten onderzoeken wat er in 1915 precies gebeurd is.

Het Amerikaanse congres was 4 decennia terughoudend om de gebeurtenissen van 1915 als een genocide te erkennen, voor een deel ook uit angst dat de relaties met Ankara onder druk zouden komen te staan als de gebeurtenissen wel als genocide erkend werden.

Bron: Sabah