Kemal Kilicdaroglu, de leider van de grootste Turkse oppositiepartij (CHP), heeft eerder in oktober verklaard dat hij de aanstaande lokale verkiezingen van maart 2019 zal winnen in de twee Turkse grootsteden Istanbul en Ankara.

‘We mikken hoog. Balıkesir, Uşak, Denizli, Antalya, Mersin, Adana, Ankara, en Istanbul zullen voor ons stemmen tijdens de lokale verkiezingen’, zei Kilicdaroglu.

De voorzitter van de Republikeinse Volkspartij haalde aan dat het zijn partij was die ervoor gezorgd heeft dat nieuwe invloedrijke projecten, zoals metro verbindingen, in zowel Ankara als Istanbul zijn ontstaan. CHP-leider Kilicdaroglu vermeldde dat ook de sociale diensten, zoals familiale verzekeringen en kleuterscholen, op touw zijn gezet door de CHP.

‘We zorgen niet voor kleine veranderingen, maar geven de mensen de kans om te kiezen’, zei Kilicdaroglu.

Onder druk van de regering

Volgens Kilicdaroglu staan burgemeesters van Turkse dorpen en steden, die zich aan de kant scharen van CHP, de laatste tijd onder druk van de Turkse regering. Hij vermeldde dat de overheid controleurs stuurde op het moment van CHP-activiteiten en dienstverlening. Kilicdaroglu voegde toe dat burgemeesters, die CHP steunen, nooit verplicht zullen worden om af te treden. Met deze uitspraak verwees Kilicdaroglu naar beweringen dat de huidige regerende Turkse partij, AKP, sommige burgemeesters had aangezet om af te treden in aanvang van de algemene Turkse verkiezingen van juni 2018.

De CHP-leider haalde verder aan dat gemeentes die de AKP steunen binnen de week toestemming krijgen om stedelijke structurele veranderingen te brengen, terwijl gemeentes die de CHP steunen die toestemming niet krijgen.

Op de vraag of CHP mogelijk met andere politieke partijen zal samensmelten, antwoordde Kilicdaroglu dat hij een overeenkomst zal hebben met de “Turkse burgers die al jaren voor AKP stemmen”.

‘Het resultaat van de verkiezingen zal het verder uitwijzen’, zei Kilicdaroglu.

Hurriyet

M.S.