Twee jaar nadat een reeks antiterreuroperaties de heersende PKK-terreur de kop in hebben gedrukt, kunnen de inwoners van de zuidoostelijke Turkse provincie Şırnak terug vrij ademen. Stap voor stap zijn de overheden bezig met de heropbouw van de provincie.

Şırnak werd in 2015 gegijzeld door de marxistische terreurorganisatie PKK die grachten had gegraven en aanslagen had gepleegd op Turkse politie en soldaten. Meer dan 50 procent van de appartementsgebouwen raakten beschadigd tijdens die conflicten. Anderen werden volledig vernield door bombardementen. In acht maanden tijd registreerde de overheden zo’n 6.500 woonblokken die door PKK-terreur aan renovatie toe waren.

In nasleep van de antiterreuroperaties die de provincie zo goed als volledig hebben gezuiverd van PKK-terreur, startte de overheid een grootschalig heropbouwproject. Alle puin over heel de provincie werd opgeruimd en de infrastructuur werd heraangelegd. De regering bouwde in totaal zo’n 5.730 woningen, 300 winkels, drie moskeeën en twee sociale faciliteiten.

Burgmeester van Şırnak

Provinciegouverneur en burgemeester van Şırnak, Turhan Bedirhanoğlu, zei dat de provincie zwaar werd toegetakeld door de PKK. “Ze vernietigden onze infrastructuur, het waternetwerk, het elektriciteitsnet en zelfs de rioleringen. We hebben hard gewerkt om het puin op te ruimen. Ik ben blij dat de nieuwe woningen zullen weldra worden afgewerkt. De mensen die hun huis hebben verloren tijdens de terreurcampagne van de PKK zullen tegen eind oktober een nieuwe woning krijgen,” haalde de burgemeester aan. Bedirhanoğlu zei dat Şırnak voordien “op een bouwwerf” leek en dat de provincie werd omgebouwd naar een modern gebied. Hij voegde toe dat de lokale autoriteiten dit jaar nog van start zullen gaan met de aanleg van een aardgasnetwerk.

Haar terreurcampagne

De PKK die beweert te strijden voor een autonoom Koerdisch gebied, heeft lang naar steun gezocht in het zuidoosten van Turkije waar de Koerdische bevolking geconcentreerd is. De terreurorganisatie hervatte in 2015 haar terreurcampagne tegen de Turkse staat. Ze namen voornamelijk verstedelijkte gebieden in het vizier. De Turkse overheden reageerden met een reeks effectieve contraterreur-operaties die de snode plannen van de PKK in de kiem hebben gesmoord.

De PKK die wordt beschouwd als terreurorganisatie door Turkije, de VS en de EU, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne tegen Turkije. De groep is verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen, inclusief vrouwen en kinderen.

Sabah

O.A.