Russische geestelijken hebben hun gelovigen opgeroepen om geen Turkse kerken te bezoeken. Dat advies kwam er nadat de Russisch-Orthodoxe Kerk had beslist om alle banden met het Grieks-Orthodox patriarchaat in Istanbul te verbreken.

“Alle orthodoxe kerken in Turkije, ook die in Istanbul en Ankara, zijn vanaf nu verboden terrein voor onze gelovigen. Zij begaan een zonde als ze die kerken, die door Fener gecontroleerd worden, toch bezoeken,” verklaarde de Russische geestelijke Igor Yerimchuk.

4.7 miljoen Russische toeristen

Vorig jaar kreeg Turkije zo’n 4,7 miljoen Russische toeristen over de vloer. Daarnaast wonen er bijna 30.000 Russische burgers in het land.

De verklaring kwam er nadat het patriarchaat van Moskou alle banden met het patriarchaat in Istanbul had verbroken. De patriarch van Istanbul is de spirituele leider van zowat 300 miljoen orthodoxe christenen, die verspreid over de hele wereld wonen. De beslissing van Moskou kwam er uit protest tegen het feit dat Istanbul het verzoek van Oekraïne steunt om een eigen, autonome kerk op te richten.

“Het verbod geldt tevens voor heel wat kerken in Griekenland, en ook voor het klooster op de Athosberg,” voegde Yerimchuk eraan toe.

Oekraïne

Oekraïne kreeg vorige week de goedkeuring van het Grieks patriarchaat van Istanbul om een autonome kerk op te richten. Kiev noemt het een belangrijke stap in de goede richting om de Russische inmenging in het land terug te dringen.

Ondanks het Russische protest zal de nieuwe kerk officieel steun krijgen van het patriarchaat op de Heilige Synode van Istanbul, die doorgaat van 27 tot 29 november. Dat zeggen bronnen binnen Fener in een interview met Hürriyet.

De Russisch-Orthodoxe Kerk vergeleek het Oekraïense streven naar onafhankelijkheid met het Grote Schisma van 1054, waardoor er een splitsing kwam tussen het westerse en het oosterse christendom. Moskou waarschuwde dat deze kwestie kan leiden tot een onherstelbare breuk binnen de orthodoxe gemeenschap wereldwijd.

Het conflict over de spirituele toekomst van Oekraïne komt voort uit de vertroebelde relaties tussen Moskou en Kiev. In 2014 annexeerde Rusland de Krim, en er brak een separatistische strijd los in Oost-Oekraïne, waarbij al meer dan 10.000 mensen om het leven kwamen.

Het Russisch expansionisme

Volgens Oekraïne oefent de Russisch-orthodoxe Kerk een schadelijke invloed uit op zijn grondgebied. Meer bepaald laat ze zich gebruiken door het Kremlin om het Russisch expansionisme en diens steun aan de separatistische rebellen in Oost-Oekraïne te rechtvaardigen. Zo luiden althans de beschuldigingen van Kiev aan het adres van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Het patriarchaat van Moskou ontkent dat haar kerk een bedreiging zou vormen voor de veiligheid van Oekraïne, en zegt bovendien dat ze veel gedaan heeft om vrede te brengen in het oosten van het land.

Hürriyet

S.V.R.