GAZIANTEP – Een Turkse imam deed ophefmakende uitspraken tijdens het Ramadangebed in het zuiden van Turkije. “Hadden we maar die dag verloren”, zei hij tijdens het gebed refererend naar de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog [1919 – 1923]. Het incident vond plaats in de moskee ‘İyinacar’ gelegen in Şahinbey, een district in de zuidelijke provincie van Gaziantep.

Gelovigen die vandaag naar de moskee afzakten om hun Ramadangebed te verrichten werden geconfronteerd met een imam die politieke boodschappen verkondigde en beledigingen uitte jegens Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van Turkije, en İsmet İnönü, de tweede president van Turkije.

De beelden van het incident werden massaal gedeeld op social media. “Ze hebben ons bedrogen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Ook de slag om Sakarya is allemaal bedrog. Alle heldendaden die ze ons hebben verteld zijn allemaal leugens. En de verhalen over de Grieken zijn ook gelogen. Het zijn allemaal leugens. Hadden we die dag maar verloren, dan konden we het Ottomaanse rijk opnieuw stichten.”

Ondertussen heeft de gouverneur meegedeeld via sociale media dat er een onderzoek werd geopend naar de Turkse imam.

De Slag om Sakarya

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Sakarya

De Slag om Sakarya (Turks: Sakarya Meydan Muharebesi) was de cruciale veldslag tussen het tot dan toe succesvolle Griekse leger en het Turkse (leger van de regering onder leiding van generaal Mustafa Kemal Atatürk die zich afspeelde rond de rivier de Sakarya van 23 augustus 1921 tot 13 september 1921. Deze veldslag zorgde voor een omkeer in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog en ging de geschiedenisboeken in als de Officierenoorlog (Subaylar Savaşı) vanwege het hoge sterftecijfer (70-80%) onder de officieren.

Odatv.com ✔