Binali Yıldırım, kandidaat-burgemeester voor de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in Istanbul, heeft gezegd dat hij bereid is tot een tv-interview samen met Ekrem İmamoğlu, de sterkste kandidaat van de oppositie.

“We hebben in principe toegezegd voor een gezamenlijke uitzending. Onze vice-partijvoorzitter, die belast is met deze campagne, zal vrienden binnen de CHP (Republikeinse Volkspartij) contacteren en de infrastructuur voorbereiden,” zei Yıldırım in een interview, dat op 3 juni op televisie werd uitgezonden.

Hij had het ook over de lokale verkiezingen van 31 maart die moeten worden overgedaan. Volgens Yıldırım was er onduidelijkheid bij sommige kiezers de eerste 10 dagen na de beslissing van de Hoge Raad voor de Verkiezingen.

“Maar de twijfels verdwenen zienderogen toen de zaken goed werden uitgelegd. De man in de straat ligt er niet wakker van. De mensen verwachten [uitleg] over wat de kandidaten gaan doen, wat ze beloven,” aldus Yıldırım.

Peilingen

Yıldırım merkte op dat hij niet vertrouwt op de peilingen, omdat hij ervan overtuigd is dat die gebruikt worden om te manipuleren.

De AKP-kandidaat bracht in herinnering dat het in Turkije niet gebruikelijk is om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1963. En toen kreeg de kandidaat die aanvankelijk verloor toch de bovenhand nadat de verkiezingen werden overgedaan, zegt Yıldırım.

“Sindsdien is de democratie er ongelooflijk op vooruitgegaan in Turkije,” aldus Yıldırım. Volgens hem zijn de verkiezingen van 31 maart “ongeldig,” zodat er “geen winnaars, noch verliezers zijn”.

31 maart

Op 31 maart brachten miljoenen Turken over het hele land hun stem uit. Ze kozen burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (dorpshoofden) en leden van ouderenraden voor de volgende vijf jaar.

Maar de Hoge Raad verklaarde de uitslag van de burgemeestersverkiezingen in Istanbul ongeldig. De AKP en haar verkiezingspartner, de Nationalistische Partij (MHP), hadden klacht ingediend wegens onregelmatigheden en schendingen van de Turkse verkiezingswet.

De Hoge Raad besloot om nieuwe verkiezingen uit te schrijven op 23 juni.

Hürriyet

S.V.R.